A+ A A-

Završena mektebska nastava u 2013. godini u Bošnjačkoj Islamskoj zajednici u Sydneyju

U subotu, 14. decembra 2013. godine, u Bošnjačkoj Islamskoj zajednici u Sydneyu u džamijama u Penshurstu i Smithfieldu imami Salih ef Mujala i Jasmin ef Bekrić u prisustvu roditelja  održali su završne ispite sa polaznicima mektebske nastave za proteklu 2013. mektebsku godinu.

 hat-iz-aust-12-2013-1

Završni ispiti prvo su održani u Penshurst džamiji u ranim jutarnjim satima. Imam Penshurst džamije  Salih ef Mujala pripremio je pismena pitanja za učenike mekteba.

U 10 sati ujutro počeli su ispiti djece u prisustvu njihovih roditelja. Jasmin ef Bekrić dobio je zaduženje da ispita djecu i provjeri stepen njihovog stečenog znanja u toku protekle godine.

Svaki učenik mekteba morao je odgovoriti najmanje na jedno pitanje a neki od njih malo odrasliji odgovorili su i na vise pitanja. Djeca su pokazala visok stepen poznavanja materije koju su radili i obrađivali zajedno sa svojim muallimom Salih ef Mujala u toku protekle 2013. mektebske godine. 

Nakon sto su sva djeca ispitana Jasmin ef i Salih ef obratili su se roditeljima i djeci i zahvalili im na trudu koji ulazu u odgoju i obrazovanju svoje djece.

Nakon obraćanja imama džematski odbor Penshurst džamije organizovao je skromne poklone svim polaznicima vjerske pouke a nakon toga uslijedila je zajednička fotografija polaznika mektebske nastave njihovih roditelja i imama.

Isti dan u nedjelju, 14. decembra 2013. godine, sa početkom u 12 sati  održani su završni ispiti mektebske nastave i u Smithfield džamiji. Imam džamije Jasmin ef Bekrić pripremio je pismena pitanja za sve studente i predao ista Salih ef koji je ispitao svu djecu koja su bila prisutna.

I u Smithfield džamiji učenici mektebske nastave pokazali su visok nivo poznavanja materije koju su obrađivali u protekloj godini zajedno sa svojim muallimom Jasmin ef Bekricem.

Nakon toga i ovaj put kao i u Penshurst dzamiji imami su se prigodnim predavanjima obratili roditeljima i djeci i ukazali na značaj koji moramo kao muslimani posvetiti u odgoju i vjerskom obrazovanju naše djece.

Na kraju uslijedila je zajednička fotografija djece, roditelja i Imama i  pokloni svim učenicima mekteba u Smithfield džamiji koje je pripremio brat Safet Jašarević zajedno sa svojom familijom, kojima se ovom prilikom iskreno zahvaljujemo.

Molimo Allaha dž. š. da sve roditelje nagradi i pomogne u odgoju naše djece a naše imame i mualime koji podučavaju naše mlade generacije Časnom Dini Islamu pomogne na njihovom putu da nam što više naše djece poduče našoj vjeri.

Jasmin ef Bekrić, imam IZ u Sydneyu

  • 0101