A+ A A-

U Jajcu obilježena Nnova 1435. hidžretska godina i Dan ašure

Nastavljajući tradiciju naših prethodnika, imama i džematlija, u Jajcu je i ove godine bilo svečano za Novu 1435. hidžretsku godinu. Uoči prvog muharrema u nedjelju (03. novembra 2013. godine) u džamijama na području MIZ Jajce učenjem Kur'ana, ilahija i predavanjima svečano je obilježena Nova godina u džematima Šipovo, Bešpelj, Kuprešani, Bistrica, Lendići, Bučići, Divičani, Šibenica, Pšenik, Vlasinje, Kruščica....

U Jajcu, Šipovu, Bulićima i Zdaljevcu učenicima mektebske nastave podijeljeni su novogodišnji paketići.

jajce-obiljezavanje-asure-i-nove-godine

U Haddadan džamiji u Jajcu je između akšama i jacije proučen zikr i dova, a zatim su džematlije počašćene našom tradicionalnom halvom koju je za ovu priliku pripremila Sehija-Biba Redžić.

Posebno svečano je bilo u džamiji Esme Sultanije gdje je iza jacije namaza imam ove džamije Nedim ef. Glamočić sa učenicima mektebske nastave upriličio prigodan novogodišnji program koji se sastojao od učenja Kur'ana, ilahija i recitala. Prigodan v'az za ovu priliku održao je glavni imam MIZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić.

jajce-obiljezavanje-asure-i-nove-godine2

Za Ašuru, desetu noć muharrema tradicionalno i ove godine je u Haddadan džamiji proučen zikr i dova, a zatim je organizovan i tradicionalni Ašura iftar i mehabbet do jacije. Nakon jacije namaza prigodan v'az o Ašuri održao je Ramiz ef.Bećirović.

U pripremi ovog tradicionalnog Ašura iftara posebno ušešće su imali: hadži Fatima-hanuma Bećirović, Hava-hanuma Ajkunić i Derviš Čelhasić.

Finansijsku podršku za Ašuru iftar dali su hadži Safija-hanuma Sardupalović i Ismet Ajkunić.

Jedanaestu noć iza akšama u tekiji na Carevom Polju proučen je zikr i dova, te su prisutni počašćeni Ašurom.

O obilježavanju Dana ašure u Osnovnoj školi "Berta Kučera" u Jajcu izvijestio nas je prof. Fikret Čančar, pomoćnik direktora. Upriličen je iftar za učenike, a nosilac aktivnosti bila je nastavnica islamske vjeronauke Almira Hadžić, a pomoć su joj pružili i kolege iz zbornice. Naime, VII3 razred koji je po zalaganju, disciplini i rezultatima najbolji razred ove Škole, pokazao je da je zaista najbolji. Više od pola učenika tog razreda je postilo, a nastavnici su ih počastili za iftar, te uz hranu koju su sami učenici ponijeli, imalo se šta i „pridodati“. Podrška nije izostala ni od Uprave, tako da je Ašura na najbolji način obilježena u ovoj jedinoj školi u Jajcu koja radi po bosankom nastavnom planu i porogramu.

Pomenutim učenicima-postačima za Dan ašure i nastavnici Almiri Hadžić čestitamo uz želju da i ovo postane tradicija u gradu Jajcu gdje se uvijek vodilo računa o našoj islamskoj i bošnjačkoj tradiciji.

jajce-obiljezavanje-asure-i-nove-godine3

Prehrambeni artikli koji su stavljeni u jelo Ašura kojim su džematlije počašćene u Haddadan džamiji u Jajcu i tekiji na Carevom Polju.