A+ A A-

U džematu Čava u povodu Nove hidžretske godine podijeljeno 200 paketića

cava-buzim-podjela-paketicaDzemat Čava spada među najaktivn edžemate na području Medžlisa IZ-e Bužim, na čijem čelu se nalaze, predsjednik džemata Mustafić h. Ahmet i džematski imam prof. Mehmed h. Harčević, glavni imam MIZ Buzimi. Dzemat Čava, već duži niz godina aktivno radi na obiljezavanju svih značajnijih datuma islamskog kalendara, od kojih su Mevlud-rođenje Poslanika, obilježavanje Nove muslimanske godine, organizacija velikih zajedničkih iftara na otvorenom, te na Dan šehida bivaju domaćinom svečanosti.

Dakle, ovaj džemat se sa razlogom svrstava među najaktivnije džemate na području Muftijstva bihaćkog, a zasigurno je najaktivniji na području svoga Medžlisa IZ-e Bužim.

Povodom nove 1435.H.G. je u džamiji nakon klanjanja akšam-namaza priređen bogat programski sadržaj. Prisutnim se obratio džematski imam. Mehmed ef. Harčević, dok je hor Tesnim izvedbama prekrasnih ilahija ukrasio ovu svečanost, potom je profesor Medrese iz Cazina Ibrahim ef. Redzic održao predavanje i na kraju je predsjednik Džematskog odbora Ahmet Mustafić mališanima prisutnim u džamiji, mektebskim polaznicima, te gostima koji su došli u džmiju iz drugih dzemata a spadaju u kategoriju mališana, podijelio preko 200 paketića.

Na svečanosti su bili prisutni mnogobrojni imami sa područja Medzlisa Buzim ali i iz drugih medzlisa također, kao i velik broj prisutnih gostiju, musafira iz okolnih mjesta kao i dzematlija džemat Čava.

Nakon klanjanja jacije-namaza je priređen predivan vatromet u džamijskom dvorištu, da bi se svi ponovo vratili natrag u džamiju na druženje.

Dzemat Čava je pokazao kako se treba odnositi spram Nove Hidžretske godine, i moze biti primjerom mnogima.

Kasim Mustafić