A+ A A-

Mektebske aktivnosti u Tešnju

Subotnji (09.11.2013. godine) topao i sunčan novembraski dan muallimi džemata Miljanovci Novi, Čaglići, Jablanica i Karadaglije-Koprivci-Oruče iskoristili su da sa polaznicima mektebske nastave provedu u prirodi.

mek-akt-tesanj-11-2013-1

U džematu Miljanovci Novi muški polaznici su sa svojim muallimom hafizom Nermin ef. Ibrahimovićem prof. uređivali vakufsku parcelu „Breza“ zasađenu mladim sadnicama i zasadili nove sadnice na mjestu gdje su ranije bile oštećene, dok su djevojčice čistile i uređivale džamiju, mektebsku učionicu, harem džamije, parking i ulicu pored džamije.

Na zajedničkom mektebskom druženju preko 200 polaznika mektebske nastave iz tri džemata – Čaglići, Jablanica i Karadaglije-Koprivci-Oruče organizovanom na najpoznatijem tešanjskom izletištu „Kiseljak“ instruktori Odreda izviđača „Crni Vrh“ Tešanj: Mujo Pobrić, Željo Katavić i Almedin Nakić su kroz trening (teoretski i praktično) ovim polaznicima mektebske nastave prezentirali tri teme:
1. Orijentacija i snalaženje u prirodi,
2. Prva pomoć i
3. Poroci u društvu i borba protiv njih.
Da bi dolazak na odredište i sve aktivnosti protekle u najboljem rudu pobrinuli su se muallimi ovih džemata:
Mirsad ef. Bećirović, Dževad ef. Hasanbašić i Husein ef. Bećirović prof.
U znak podrške ovim aktivnostima pridružio se i glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić sa kroasanima svim polaznicima. On je iskoristio ovu priliku i posjetio mekteb u džematu Piljužići u kome je novoimenovani imam hafiz Nijaz ef. Malagić prof. jednoj grupi držao čas pa je i njima uručena ista hedija.

  • 0101