A+ A A-

Srebrenik: Novogodišnji paketići za mektebske polaznike

Centralna svečanost povodom Nove hidžretske godine u džematu Duboki Potok

Muslimanska nova godina počinje prvog dana mjeseca muharema hidžretske godine. Hidžretskom godinom se obilježava preseljenje Allahovog poslanika a.s. iz Mekke u Medinu. Taj dan se obilježava vjerskim manifestacijama: učenjem Kur’ana, tribinama, predavanjima za tu priliku.

U prisustvu velikog broja džematlija iz svih džemata našeg Medžlisa na dostojanstven način obilježena je Nova 1435. hidžretska godina. 

Tim povodom Medžlis Islamske zajednice Srebrenik organizovao je  centralnu svečanost u povodu Nove hidžretske 1435. godine u džematu Duboki Potok dana 04.11.2013.godine na podne-namazu. Svečanost je obilježena učenjem Kur’ana, mevluda, prigodnim predavanjem, izvođenje ilahija i kasida.

Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza i proučenog ašereta prisutnima se obratio  imam ovog džemata Jasmin-ef Sukanović, koji je poselamio veliki skup i uputio riječi dobrodošlice. Potom su imami Medžlisa Srebrenik proučili mevlud i nekoliko ilahija i kasida. Poslije proučenog mevluda i ilahija prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef Hodžić, koji je poselamio prisutne vjernike, te govorio o značaju obilježavanja praznika u muslimanskom kalendaru, Nove hidžretske godine. Na kraju je čestitao svim muslimanima i muslimankama ovaj praznik riječima: “U ime MIZ-e Srebrenik , svim muslimanima i muslimankama upućujemo  najiskrenije čestitke u povodu dolaska nove hidžretske 1435.godine. Neka nam Uzvišeni Allah podari snage da u Novoj 1435. hidžretskoj godini ostavimo sve što ne valja, što je loše za nas ali i za druge ljude. Neka nam Nova 1435. h.g. bude godina napretka, prosperiteta i svih pozitivnih stremljenja, kao i nova prilika  da svoj život promijenimo i učinimo ga životom s kojim će biti zadovoljan Uzvišeni Allah i radosni oni s kojima dijelimo dunjalučko vrijeme i prostor”.

Poslije glavnog imama prisutne je nadahnuo svojim govorom mr. Mirsad-ef. Kalajdžić, šef ureda za dijasporu, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što se nalazi danas u ovom džematu. Veoma inspirativan govor je bio Mirsad-ef Kalajdžića, koji je ukazao na današnje stanje muslimana. Čestitao je svim vjernicima nastupajući praznik sa željom puno zdravlja, sloge i međusobnog pomaganja.

Učenjem Kur'ana, prigodnim predavanjima, izvođenjem ilahija i kasida izaslane su poruke hidžre te podsjetilo na ovaj događaj. Na kraju dovu je proučio Emir-ef. Brašnjić, imam centralne džamije u Srebreniku.

 Nova hidžretska godina je obilježena u svim džematima Medžlisa Srebrenik.

U džematu Babunovići uz prigodan program učenje Kur’ana, mevluda i prigodnog predavanja imama džemata Babunovići, polaznici mekteba Babunovići su obradovani paketićima. Svim polaznicima mekteba su uručeni paketići, a uručio ih je njihov muallim Ahmed-ef Mujkić, koji ne žali ni trud ni vrijeme na polju mektepske nastave.

nhg-sreb-11-2013-1

Polaznici mekteba Babunovići

 Obilježavanje hidžretske nove godine u džematu Špionica, kao i uvijek, donosi radost svima, najviše najmlađim članovima džemata. Oko 100  polaznika mektepske nastave ovog džemata je dobilo paketiće, ali i svi mlađi koji ne idu u mekteb, a došli su na jaciju-namaz sa svojim roditeljima. Nakon akšam-namaza upriličena je svečanost, učenjem Kur’ana, mevluda, ilahija i kasida, a na kraju programa prisutnima se obratio imam džemata Špionica Refik-ef. Hodžić sa nekoliko savjeta. Nakon klanjanja jacije-namaza uz prisustvo velikog broja džematlija upriličen je nesvakidašnji vatromet, kako i priliči ovakvom događaju. Sve pohvale Džematskom odboru na čelu sa Zijadom Bašićem i imamom Refik-ef. Hodžićem.

nhg-sreb-11-2013-2

Polaznici mekteba Špionica

Imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su organizovali druženje povodom nove 1435.h.g. u prostorijama UG “Pustinjska ruža”, dok su hanume se družile u bosanskoj sobi Medžlisa Srebrenik.

Udruženje mladih Medžlisa Srebrenik su upriličili druženje povodom nove 1435.h.g. u prostorijama centralne džamije Srebrenik. Nakon prigodnog programa i obraćanja imama ove džamije Emir-ef. Brašnjića, uslijedilo je druženje uz kahvu i baklava.

Gospodaru naš, pomozi muhadžirima i muhadžirkama ma gdje bili! Ne iskušavaj nas sa onim što ne možemo podnijeti! Ako nehotično pogriješimo, oprosti nam, o Milostivi! Učini nas od onih koji stiču korisnu nauku! Oprosti nam grijehe i počasti nas u Džennetu sa društvom poslanika, šehida i dobrih ljudi! Neka nam nova 1435. h.g. bude bolja, podari nam snage i uspjeha u radu. Amin!

Kolektiv Medžlisa IZ-e Srebrenik ovim putem svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želi sretnu  Novu hidžretsku 1435. godinu.

Damir-ef Babajić