A+ A A-

Paketići povodom Nove 1435. Hidžretske godine mališanima džemata „Dijelovi-Jezerski“

Već  je postala tradicija i običaj, da se povodom nove u ovom slučaju 1435.H.g. dijele djeci paketići, što je naravno džemat "Dijelovi-Jezerski" (MIZ Bosanska Krupa) svojim mališanima, onim najmanjim, kao i polaznicima mektebske pouke, i ove godine na njihovu radost kao i do sad obezbjedio.

pak-mek-jez-dije-11-2013-1

Džematski odbor, na čelu sa predsjednikom Muzaferović h. Husnijom, blagajnikom Zijadom Crnkićem, naravno uz podršku cijelog džemata, i na opšte zadovoljstvo svih, je odlučio da podjela paketića bude tradicionalna u znak sjećanja na Hidžru, poslanika, ashabe, i njihovu žrtvu na Allahovom putu.

Muhamed ef. Begić, džematski imam, je djeci objasnio povod podjele paketića, te im skrenuo pažnju jos u mektebskim klupama neposredno pred dodjelu paketića, da je Hidžra, ili nova hidžretska godina, od izuzetne važnosti za nas muslimane, kao i sama žrtva, i sve teškoće koje su prošli prvi muslimani sa našim Poslanikom a.s. Tome u prilog ide i sama činjenica da je ovo događaj od kojeg se počinje računati nas islamski kalendar. Djeci je rečeno da je ono š to pripada nama - samo naše, poput muslimanske godine i nju trebamo obilježiti, veseliti se, znati za nju, čekati je. A ono što nije naše poput tzv. kršćanske nove godine, ne treba slaviti, niti je treba čekati, niti joj pridavati bilo kakvu pažnju, jer to je samo jedan običan dan, kao i svi drugi dani u godini.

Posljednjeg dana 1434.H.g. pred samu novu godinu, nakon klanjanja Ikindije-namaza, uslijedila je dječija radost, veselje i zadovoljstvo. Vidjelo se to na ozarenim licima mališana, kojih je ovom prilikom bilo vise od 80. Djeca nisu krila zadovoljstvo, i  sreću sto su u mektebskim klupama, i sto su od onih koji  su uvijek nečim obradovani. Ovaj put su to bili paketići, i to je praksa iz godine u godinu, a kao stimulans, džemat Dijelovi, uz podršku hadži-Husnije, i  muallima, Muhamed ef. Begić tokom mektebske godine s vremena na vrijeme učine djeci jos poneku radost, poput jednodnevnih izleta u prirodu, sportskih druženja, druženje sa drugim mektebima, ili ekskurzija u BiH ili drugdje.

Sve ovo djeluje jako stimulativno na sami proces učenja, i koncentracije mektebskih polaznika, kao i na njihovu redovnost, zalaganje i trud da budu medju najboljima.

Iskrene čestitke povodom nove 1435.H.g. svim vjernicima i vjernicama, te mektebskim polaznicima diljem nase domovine, uz savjet da učite i budete najbolji. Kullu 'amin we entum bi hajr!!!!!

Mekteb Dijelovi-Jezerski