A+ A A-

Bosanski Petrovac: Hatmenski ispiti u džematu Grad

Kruna bajramskih radosti u Medžlisu Islamske zajednice Bosanski Petrovac su bile hatme, završni ispiti, polaznika mekteba u džematu Grad koje su upriličene prvog postbajramskog vikenda u subotu 19. oktobra.  Vođeni prvim kur'anskim imperativom, IKRE – uči, polaznici mekteba su svoje znanje koje im je prenio vrijedni imam ovoga džemata Mirzet ef. Spahić pokazali prisutnim roditeljima, rođacima, prijateljima i komšijama te ostalim džematlijama.  Svečanost je počela uvodnim govorom Mirzet ef. i predstavljanjem ispitanika. Hatmama su pristupili: Mustafić Kenan, Alagić Adis, Spahić Ajdin, Spahić Hana, Fazlić Dženisa, Fazlić Dženita, Dželilović Anesa i Hamzić Nejra. Posebna dobrodošlica je upućena dvojici prijeratnih imama u Bosanskom Petrovcu Aliji ef. Haliloviću i Muji ef. Spahiću, koji su svojim prisustvom uveličali ovaj čin.

hat-bos-petr-10-2013-1

U toku samog ispita učenici su pokazali zavidno znanje iz učenja Kur'ana gledajući i napamet, poznavanja osnova islamskog učenja, historije islama, ahlaka te historijata razvoja Islamske zajednice u BiH. Prisutne džematlije nisu ostale ravnodušne slušajući učenje i odgovore ovih mektebskih omladinaca, a i pokoja suza iz očiju se ukazala na zadovoljnim licima roditelja današnjih ispitanika.

Gost predavač prof. Fikret Čančar, koji je bio dugogodišnji vjeroučitelj na području Bosanskog Petrovca, svoje vaz kazivanje je bazirao na kur'anskim porukama koje je bilježio iz današnjeg učenja. Pohvalio je imama i polaznike mekteba na pokazanom rezultatu i konstatovao da nije siguran da li bi odgovori bili tako tečni i koncizni da su upućeni na drugu stranu, tj. ne učenicima nego prisutnim džematlijama, te da su odgovori današnjih svršenika hatmi i njihovo učenje najbolji vaz.

Na kraju su svršenicima današnjih hatmi uručene prigodne šehadetname i hedije koje je obezbjedio Medžlis islamske zajednice Bosanski Petrovac.

Svakako da su ovakve svečanosti veliki podstrek učenicima i njihovim roditeljima što nam je potvrdio i Mirzet ef. konstatirajući da su ovogodišnje mektebske klupe punije nego u godina prije ove i da nas ako se na tome ustraje ubrzo očekuje još ovakvih i sličnih svečanosti.

Alem Jaganjac