A+ A A-

Kurban bajram u Srebreniku

Veliki broj Bošnjaka, vjernika sa srebreničke opštine za bajram je, povodom velikog muslimanskog praznika Kurban bajrama, prisustvovao vjerskim obredima organizovanim u svim džamijama na području Medžlisa IZ Srebrenik, čime je počelo obilježavanje ovog praznika.  Svi imami MIZ-e Srebrenik istakli su tom prilikom da je Kurban bajram jedan od najvećih praznika za sve pripadnike islamske vjeroispovijesti i istakao da je poseban osjećaj doživjeti Bajram sa svojom rodbinom i komšijama te podijeliti radost ovog praznika sa svojom porodicom.

baj-akt-srebrenik-10-2013-1

Svečano je bilo u svim džematima Medžlisa IZ-e Srebrenik,  gdje su imami nakon bajram-namaza pozvali sve vjernike na međusobno uvažavanje, poštivanje starijih i komšija, kao i da pokažu više brige za djecu i omladinu, stare i nemoćne i solidarnost sa svima kojima je pomoć potrebna. Kurban bajram je uz Ramazanski bajram najveći islamski praznik. Traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana, te obred hadža, posjete svetim mjestima u Mekki, zbog čega se naziva i „hadžijski bajram“. Ove godine predsjednik srebreničkog Medžlisa Mevludin-ef. Joldić je otputovao put Mekke i Medine, molimo Allaha da nam se vrate zdravi i živi. Bajram- namaz na području Medžlisa Srebrenik klanjao se na 41 mjesta.

I ove, kao i svake godine kurban-bajram obilježen značajnim aktivnostima, aktivnosti klanja kurbana-žrtve, prikupljanja kurbanskih koža za potrebe IZ-e, prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje itd. Medžlis u saradnji sa Merhametom svake godine organizira akciju prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodne kuhinje Imaret u kojoj se hrani preko 3500 korisnika. I ove godine je ova akcija bila veoma značajna, prikupljene su velike količine mesa, preko 8500 kg, te akcija prikupljanja namirnica za potrebe narodne kuhinje, preko 5000 kg. No, i pored velikih obaveza nađe se vremena za bajramsku kahvu i baklavu. Tim povodom glavni imam Medžlisa Refik-ef. je drugi dan kurban-bajrama priredio bajramski prijem za načelnika općine Srebrenik Sanela Buljubašića. Na bajramskom prijemu uz kahvu i baklava razgovaralo se o saradnji ove dvije institucije. Bajramski prijem za načelnika i njegove saradnike priređen je u 9 sati u prostorijama zgrade Medžlisa, a u 10 sati priređen je bajramski prijem za sve članove izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Srebrenik. Tim povodom glavni imam se zahvalio prisutnima na njihovoj pomoći u organiziranju mnogih aktivnosti Medžlisa.

U 11 sati priređen je bajramski prijem za sve imame, tim povodom glavni imam je čestitao bajram svim imamima, zahvalio se na trudu i zalaganju oko svih aktivnosti koje su realizirali. Bajramsko druženje su nastavili uz kahvu i baklava sve do podne-namaza.

Bajramski koncert

U nizu bajramskih aktivnosti  drugog dana kurban-bajrama, sa početkom u 19 sati u prepunoj sali Doma kulture u Srebrenikuu  održan je veliki bajramski koncert pod nazivom “Nek mirišu avlije”. Sala je  tokom koncerta bila prepuna, a veliki broj vjernika i ljubitelja duhovne muzike su morali slušati program iz hola Doma kulture. Ovaj koncert su organizirali hor „Zefir" i MIZ Srebrenik. Na koncertu prisutne je poselamio glavni imam MIZ-e Refik-ef. Hodžić i uputio bajramsku  poruku:

“Poštovani prisutni, cijenjena omladino, dragi gosti!

Izražavam svoje veliko zadovoljstvo što mi se pružila prilika da se večeras zajedno družimo i koristim istu da vas u ime MIZ-e Srebrenik kao suorganizatora ove manifestacije najiskrenije poselamim i uputim riječi dobrodošlice.                       

Večeras dok ispraćamo drugi dan  našeg najvećeg blagdana – Kurban-bajrama nije teško primijetiti još uvijek prisutnu radost na vašim licima,  jer Bajram je velika radost muslimana. To je radost vjerničkih duša, u kojima se   začinju najzdravije ideje, donose najvažnije odluke i prave najodlučniji koraci na putu svakog dobra.

Velike radosti nastupaju nakon velikog pregalaštva, zalaganja, truda, žrtve,  nakon velikih iskušenja. Ibadeti kurban-bajrama;  Hadždž i Kurban upravo u sebi nose simbole najveće žrtve, prijegora, truda i vjerničke odlučnosti  na putu vjerničkog stasanja kroz njegovo  životno iskustvo. Svaki čovjek osobno prolazi kroz životno iskustvo tragajući za idealom sreće na ovome svijetu.   Život koji živimo nije pošteđen mnogobrojnih iskušenja.  Svjesni smo da su iskušenja i izazovi sastavni dio života.  Naučiti živjeti sa njima je mudrost, a put do ostvarenja te mudrosti je spremnost na žrtvu.

Stoga vjernik kroz obrede hadždža i kurbana  prepoznaje dunjalučki put koji ga vodi Božijoj blizini, koji u osobnom svjedočenju vjere nalazi univerzalni smisao života i koji u Božanskoj poruci Kur'ana nalazi nadu u osobni spas, kao što su ga našli najodabraniji Allahovi robovi - njegovi poslanici  poput ibrahihima a. s., Muhameda a.s. i mnogih nama znanih i neznanih Allahovih odabranika.                                                                             

Naša vjera nas uči da razumijemo sebe i poštujemo druge,  uči nas da biti blizak Bogu, znači biti blizak i čovjeku.                                                                                   

Zato su mubarek dani  važni za svaku zajednicu, jer se ozbiljnije propituje smisao našega života i provjerava validnost pogleda na svijet,   međusobnih odnosa i formi životnih obrazaca. Bajrami nas povezuju u veliku zajednicu vjernika i zorno manifestiraju naše jedinstvo i odlučnost da ustrajemo u afirmiranju vrijednosti vjere,  kulture i lijepih običaja sa  kojima smo rasli i odgajani.                                                                               

Kurban-bajram je naša osobna i zajednička radost. Zato podijelimo radost bajrama sa svojom braćom. Neka to bude izraz naše želje za zbližavanjem u ljubavi i dobročinstvu. Radujmo se Allahovoj milosti i njegovoj dobroti prema nama. Neka saosjećajnost pobijedi škrtost, zajedništvo izolaciju, uvažavanje mržnju,  dobrota zlobu. Neka Uzvišeni Allah u našoj žrtvi podari iskupljenje od naših grijeha! Neka nas ljubav prema Njemu približi ljudima! Neka ovaj veličanstveni blagdan  zakorači u naše domove i avlije,   unese u naše živote radost i duhovni smiraj,  podari nam ovosvjetsku sreću i rahatluk, i ahiretski uspjeh i nagradu. Uz izrečene poruke  u ime MIZ-e  Srebrenik i usvoje lično ime svima vama i svim muslimanima i muslimankama najiskrenije čestitam  mubarek dane  Kurban bajrama moleći Allahu dž š. da vam podari svako dobro ovog i budućeg svijeta. Bajram šerif mubarek olsun”!

Bajramski koncert u izvedbi ansambla Zefir ima za cilj da istakne vrijednosti Kurban bajrama kao velikog dana za muslimane, kao dana ljubavi, rodbinske pliskosti, poštivanja starijih i nadasve dana opće solidarnosti i ljubavi među ljudima. S obzirom na sve lošiju praksu mladih da se u ovim mubarek danima odaju alkoholu, drogama, nemoralu i nasilju, osjećamo potrebu, ali i obavezu da im svojim radom, organizacijom koncerta duhovne muzike ponudimo alternative”- ističe predsjednik mladih Zefir Jasmin Brašnjić.

“Medžlis Islamske zajednice Srebrenik upućuje svim muslimanima najiskrenije čestitke, uz želju da nam Allah Džellešanuhu pomogne da istrajemo na putu pravde i istine, i da sačuvamo duhovne i materijalne vrijednosti naše vjere, kulture i tradicije. Sa osjećajem ponosa i zadovoljstva, kojeg u ovom trenutku dijele muslimani cijelog svijeta – Ummeta. Neka nam svima bajramski dani budu obilježeni slogom, mirom i napretkom”.

Damir-ef. Babajić