A+ A A-

Desetogodišnjica džemata i hatma dove za 15 polaznika mektebske nastave džemata Braunau

Svečanosti su prisustvovali predsjednik IZBA prof. Esad ef. Memić, sekretar IZBA prof. Hasudin ef. Atanović, Imam džemata Ried Emir ef. Milanović, prof.Damir ef. Babajić - gost iz BiH, gosp. Dietmar Vlach – nacelnik opstine Mauerkirchen, te predstavnici mjesnih crkava, koji su čestitali imamu, roditeljima, djeci i džematu na postignutim rezultatima.

hat-baru-au-09-2013-1

U subotu, 21. septembra 2013. godine u džematu Braunau - Islamska Zajednica Bošnjaka Austrija, upriličena je dvostruka svečanost. Naime, petnaest polaznika mektebske nastave iz ovoga džemata prezentirali su stečeno znanje iz Kiraeta, te na takav način stekli diplomu svršenika hatme, koje su u ovom džematu održavaju tradicionalno drugu godinu, te su održani i završni ispiti za 70 polaznika mektebske nastave ovog džemata. Imam džemata Braunau prof. Abdulah ef. Čajlaković, u školskoj sportskoj sali, gdje je održana manifestacija, uz prisustvo nekoliko stotina posjetioca, predstavio je džematu i gostima svoj rad u protekloj 2012/2013 godini na vjerskoj pouci.

Nakon klanjanja podne-namaza u mesdžidu džemata Braunau, kojeg je predvodio mjesni imam Abdulah ef. Čajlaković, prisutni vjernici i gosti prodefilovali su od mesdžida i “Islamskog Kulturnog Centra Braunau” (koji se prostire na  cc 1.700 m2 prostora) do sportske sale, gdje se svečanost i odvijala. Program je otvoren učenjem odlomka iz Kur’ana, kojeg je proučio Prof.Damir ef. Babajić, gost ove svečanosti iz BiH.

Prije samog izvođenja programa Prof. Abdulah ef. Čajlaković, imam džemata Braunau uputio je riječi dobrodošlice prisutnim vjernicima i gostima, istakavši da je u protekloj 2012/2013 godini bilo 109 upisanih polaznika mektebske nastave.

Nakon uvodnih riječi, Imam Abdulah ef. je ispitao 70 polaznika mektebske nastave. Na provjeru prvo je pozvao polaznike prve grupe, koji su pokazali zavidno znanje, nakon koje je polaznica Amira Sabic pročitala recitaciju. Potom je uslijedilo ispitivanje druge grupe, te ponovo recitacija „dova za roditelje moje“ koju je procitala polaznica Adnana Smajic. Uslijedilo je ispitivanje treće grupe, svršenika hatmi. Prvo je ispitivao teoretski dio, a potom su svaki od njih proučili po nekoliko ajeta iz Kur’ana. Vrijedno je napomenuti da među polaznicima mektebske nastave Braunau, danas su hatma dovu činili dva najstarija polaznika, bračni par hadži Muhamed i Mina Hamidovic.

Isto tako, vazno je napomenuti da je svaka grupa prezentirala odredjeni fond sura kao i obilno teoretsko znanje.

Zanimjljivo je da su sva djeca pokazala izuzetnu koncentraciju, ozbiljnost i posviječenost programu, što se manifestiralo i specifičnim nurom na njihovim licima - koji inače prati sve mlade svršenike Hatma-dove prilikom ovakvih skupova, što je izazivalo dodatnu pažnju i respekt, te je i atmosfera kod svih prisutnih slušatelja tijekom izvođenja programa bila na zavidnom nivou.

Time je prvi dio programa i završen.

U drugom dijelu ovog programa, prisutnima se obratio i predsjednik džemata Braunau, gosp. Zehrudin Hodžić, rodom iz Teočaka.

Predsjednik ovog džemata se zahvalio svima na odzivu, te rekao da sljedeće godine imaju namjeru prirediti još veće iznenađenje za svoje džematlije. Nije zaboravio ni da se zahvali svim donatorima, koji su uveliko finansijski pomogli da se održi ovakva jedna manifestacija, na kojoj je bilo prisutno oko 400 osoba. Gosp.Zehrudin je ukratko predstavio džemat Braunau od njegovog osnivanja pa do danas. Predstavio program rada i djelovanja džemata, te zahvalio se džematskom odboru što mu pružaju podršku u radu dežmata. “Džemat smo osnovali tačno na današnji dan prije deset godina. Prostor smo kupili ličnim sredstvima, istakao je predsjednik. U daljem govoru rekao je, da se on na ovoj poziciji nalazi već osam godina, i da su za 10 godina djelovanja džemata postigli puno.

Tačno prije deset godina prva ključ u bravu ove džamije stavila je h. Jašarević Zuhra, majka najvećeg vakifa ovog džemata Jašarević Adila, koji nije birao ni način, ni mjesto ni vrijeme kako da pomogne džematu, što čini i dan danas.

Na kraju obraćanja, predsjednik džemata gosp. Zehrudin je odao priznanje Imamu prof. Abdulah ef. Cajlakovicu, spomenuvši izmedju ostalog: „Želim da istaknem rad, trud, zalaganje, djelovanje i efikasnost našeg uvaženog Imama prof. Abdulah ef. Čajlakovića, koji je za nesta vise od dvije godine svoga službovanja u našem džematu, doista uspio da nas džemat podigne na jednu visoku razinu, da svojim primjerom na djelu pokaže svima nama kako i na koji način treba prije svega da se ponaša jedan iskren i dobronamjeran musliman, a ponaosob jedan Imam koji nam svima može biti za primjer.

Njegov rad, vjerujem da govorim u ime svih naših džematlija, jako cijenimo. Njegov rad u protekle dvije godine je očevidan i zajedničkim snagama, s njim na celu smo, slobodno mogu reci preporodili ovaj džemat. Najbolja ilustracija njegovog rada ogleda se u i kroz rad u mektebu sa djecom gdje, kako ste svi mogli vidjeti uistinu postiže velike rezultate sa tolikim brojem djece“.

Poslije obraćanja predsjednika džemata Braunau, prisutnima se obratio i prof. Esad ef. Memić, predsjednika IZB u Austriji. Na samom početku na njemačkom jeziku zahvalio se načelniku općine Mauekirchen što je došao na ovu svečanost, što daje podršku Islamskoj Zajednici u njegovoj općini, što je prihvatio Bošnjake na takav način. On je čestitao svim polaznicima, roditeljima kao i njihovom vrijednom muallimu, naglasivši da je malo koji imam za tako kratko vrijeme uspio postići ovako zavidne rezultate, održati džemat u jedinstvu i podučiti 15 novih polaznika toliko da samostalno mogu učiti Kur'an. Prof. Esad ef. je govorio o važnosti džemata, vjerske pouke, te je istakao važnost predstojećeg nam popisa 2013. naglasio je da je to naša obaveza, farz. Čestitao je džematu na desetogodišnjici, pozvao ih na jedinstvo, te istakao vrijednosti ovog džemata. Čestitao je gosp. Zehrudinu na uspješno vođenom džematu, pozvao ga da svoju dužnost nastavi časno i odgovorno obavljati kao do sada.

Nakon nadahnutog govora predsjednika IZB u Austriji u kojem je istakao važnost porodice i obaveze djece i roditelja prisutnima se obratio i sekretar IZB u Austriji prof. Hasudin ef. Atanović. On je čestitao roditeljima i polaznicima mektebske nastave na uspjehu, a posebne čestitke uputio je muallimu Abdulah ef. Čajlakoviću.

Prisutne na ovim hatmama pozitivno je iznenadilo prisustvo predstavnika izvršne vlasti opštine grada Mauerkirchen načelnika Dietmar Vlach. On se u svom kraćem obraćanju na njemačkom jeziku srdačno zahvalio na pozivu. Uputio je čestitke predsjedniku i imamu ovog džemata. Kazao je kako je ponosan na stanovnike svoga grada, da su Bošnjaci čestiti građani ove države, ove općine. Također je ostao zadivljen pokazanim znanjem i recitacijama, koje su pokazali polaznici mektebske nastave Braunau. Iako, kako je rekao, nije mogao ništa razumjeti od teksta koji je izvođen na maternjem, bosanskom jeziku od strane ove djece, konstatovao je da su odgoj i obrazovanje važna karika u društvu. Izrazio je svoje zadovoljstvo što upoznaje različite culture i različite vjere. I sam gosp. Vlach je bio učitelj, učio je mnoge roditelje ove djece, kako je to u svom govoru kazao.

Nakon gosp. Vlacha za govornicu su pozvali gosta iz BiH prof. Damir ef. Babajića da poselami prisutne i da uputi par savjeta. Prof. Damir ef. je na početku čestitao roditeljima, djeci, posebno imamu Abdulah ef. Čajlakoviću na postignutim rezultatima. “Čestitam roditeljima koji šalju svoju djecu u mekteb, a posebne čestitke upućujem onim roditeljima koji ne šalju svoju djecu u mekteb na njihovoj hrabrosti za to. Ova djeca su vaš ponos i dika.”- istakao je prof. Damir-ef. On je naglasio kolika je važnost džemata, mekteba i muallima. Sve čestitke imamu i džematskom odboru na odlično organiziranoj tradicionalnoj manifestaciji. Nakon vazu-nasihata prof. Damir ef. je govorio o popisu 2013. istakao je važnost ovog popisa, da to određuje sudbinu Bošnjaka. Govorio je o aktivnostima vezanim za popis 2013 u BiH, te na koji način treba da se izvrši popis.

Običaj je u ovakvim prilikama je da se učesnicima ispita uruče nagrade a ovaj puta su ih uručili odbornici džemata Braunau, i još nekoliko pojedinaca koji su svoje zadovoljstvo pokazanim znanjem imenovanih učenika htjeli izraziti i na takav način.

Polaznici koji su položili hatmenski ispit su:

Kovačević (Sead) Ajla

Kovačević (Sead) Elma

Ahmetović (Esad) Senad

Ahmetović (Esad) Alma

Muratović (Muradif) Adem

Sabić (Nail) Amira

Smajić (Nisab) Adnana

Đulić (Rasim) Amra

Jašarević (Jusuf) Elvis

Jašarević (Ahmo) Selim

Jašarević (Hajrudin) Ramo

Muzaferović (Almir) Benjamin

Alimujkić (Samir) Fahir

Hamidović (Hasan) Muhamed

Hamidović (Šaban) Mina

Važno je napomenuti da su danas stručno moderatorsku funkciju obavili Ravkić Sadmir, inače sekretar džemata Braunau, te vrijedna Bešić Asmira.

Prije dove uručena su priznanja onima koji brinu o ovom džematu, koji su najzaslužniji za egzistiranje zajednice Bošnjaka u džematu Braunau, medju kojima su: Zehrudin Hodzic, h.Ramo Kismetovic, Jasarevic Zuhra, Jasarevic Adil, Jasarevic Ahmo, h. Besic Nijaz, Salko Ramovic, te Sadmir Ravkic.

Na kraju programa, prije Hatma-dove, ašere je proučio imam džemata Ried Emir ef. a dovu je proučio prof. Damir-ef Babajić.

Svim svršenicima hatmi, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor, a džematu na obilježavanju desetogodišnjice džemata, da ih Allah dz.s. pomogne, podari snage i uspjeha u radu.

D.B. & A.C

  • 0101