A+ A A-

Iz Švicarske biciklom stigao u Bosansku Gradišku

Arthur Cantieni je državljanin Švicarske i živi u gradu Zugu. Inače je strastveni zaljubljenik Bosne i Hercegovine i svih prirodnih ljepota koje ona nudi. Prema njegovoj izjavi prije tri sedmice otišao je u zaslužnu penziju gdje je radio  kao sekretar Opštine Zug u Švicarskoj. Naime, jedan je od glavnih organizatora nedavnog prikupljanja novčanih sredstava, kada je prošle godine njegova opština i grupa vijećnika iz grada Zuga poslala iznos od  6.000 KM  međureligijskom vijeću tj. vjerskim zajednicama u Gradišci, koji su zajedničkim dogovorom izdvojili sredstva i  iz sva tri konstitutivna naroda uplatili po jednu stipendiju za tri studenta  za ovu školsku godinu, te su obišli i novčano pomogli po jednu ugroženu porodicu, kao i izveli jednodnevni izlet i posjetili Sarajevo, i to, Gazi Husrev-begovu džamiju, Sabornu crkvu i Katoličku crkvu.

bic-svic-bos-grad-10-2013-1

Ovaj primjer  naišao je na brojna odobravanja i zadovoljstvo svih koji su bili upoznati o tome.

Kako smo već naveli Arthur Cantieni je nakon svog posla  i ulaska u penzionerske dane posvetio se rekreaciji gdje je u ovom slučaju vrijedno istaknuti.

Biciklom se uputio iz Švicarske i doputovao u Bosnu i Hercegovinu i Bos. Gradišku. Na njegovom dolasku toplo su ga prihvatili i predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Bos. Gradiška i glavni imam Medžlisa Zejnil ef. Latifović, jedan od koordinatora u saradnji između međureligijskog dijaloga u Gradišci i grada Zuga u Švicarskoj. Arthur je kazao da je tokom svog proputovanja iz Švicarske do Bosne i Hercegovine naišao na mnoge prepreke i teške vremenske uvjete. Ni to ga nije odvratilo od ideje,  koja je za svaku pohvalu pa i čuđenje. Biciklom je putovao gotovo 100 km svaki dan i za deset dana je stigao iz Švicarske do Bosne.  Dobro se osjeća i kako kaže nije se nimalo pokajao.

Nakon kraćeg odmora u Gradišci, kako kaže, krenut će u pravcu Banja Luke, Brčkog, Bijeljine, Višegrada i dalje kud ga  putevi budu  nosili.  Arthur je na kraju izrazio zahvalnost na podršci i dobrodošlici, koja mu svakako mnogo znači.

R. Senad