Promo banner

A+ A A-

Prva ikrar dova u džematu "Saff" - Odense

Hadždž je godišnji kongres muslimana, koji okupi vjernike iz svih krajeva zemaljske kugle. Bez obzira na boju, rasu, jezik, kulturu, svi u ihramima svjedoče da su Allahovi robovi, i da su svi jednaki. Svaki hadžija, kad nanijjeti da se uputi prema svetim mjestima, zeli da dio te predhadždžske atmosfere radosti prenese na svoje najmilije, na prijatelje, rodbinu i dzematlije. Jedan od njih je i ovogodisnji džematlija džemata "Saff" Odense, Hazim Rizvanovic, rodom iz mjesta Glodi kod Srebrenice.  U subotu, 28. septembra 2013. godine, proučena je ikrar-hadžijska- dova našem budućem hadžiji. Vrijedna porodica hadžije Hazima, zajedno sa prijateljima, rodbinom pripremila je ukusna jela, kolače, sokove da se gosti i džematlije počaste. Već od 15:00 sati, u prostorije džemata "Saff" počele su se iskupljati džematlije, da bi po klanjanju ikindije-namaza, u 16:15 sati otpočeo program. Domaćin je bio Minel ef. Jazvin, imam džemata.

ikr-dov-odense-09-2013-1

Pored Minel ef. Jazvina, ikrar-dovi su prisustvovali imami: gl. imam Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj Nermin ef. Babić, Haris ef. Hajlovac, Jasmin ef. Omerovic, te podpredsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj Mirza Gunić. Pored imama u programu su učestvovali: Faris Gunic, Tarik Gunic, Nezir Hasanovic. Uvodne rijeci kazivao je Minel ef. Jazvin, nakon čega je ašare proučio gl. imam Nermin ef. Babic. Poslije je prisutnih, vise od stotinu džematlija zaučilo tekbire, salavate, koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim, dopuštajući emocijama da nadjačaju nas same. Ašareta su učili i imami: Haris ef. Hajlovac, Jasmin ef. Omerovic, polaznik mekteba Nezir Hasanović koji je prisutne oduševio učenjem Kur´ana, te Mirza Gunic. Ilahije koje je izvodio hor imama  i učača, predvođeni Mirzom Gunićem i Harisom ef. Hajlovcem, a koje govore o hadžu posebno su emotivno uticale na one koji su obavili ovu islamsku dužnost. 

Vazom se prisutnima obratio Minel ef. Jazvin, imam džemata "Saff", koji je o hadždžu govorio kroz Kur´anske ajete i hadise Poslanika a.s. Između ostalog naglasio je blagodati i vrijednosti hadža, obraćajući se hadži Hazimu, riječima kako ga je Uzvišeni Allah počastio da obavi petu islamsku dužnost. Nezaobilazno je kazati da je ikrar-dova za hadži Hazima bila popraćena suzama mnogih džematlija, a kako i ne bi, kad će Hazim hodočastiti najsvetija mjesta na Zemlji, i biti dio muslimana iz svih krajeva svijeta na Arefatu, Mini, Muzdelifi, posjeti Poslanikovoj džamiji i njegovom kaburu, tawafu oko Bejtullaha, i telbijom čistiti svoju dušu i srce. A povrh toga našem dragom Hadži Hazimu je upućen poziv od Uzvišenog Allaha da bude Njegov ovogodišnji gost, a hadži Hazim se tom pozivu odazvao. Ikrar-dovu je proučio Minel ef. Jazvin. Poslije ikrar-dove uz zagrljaje, i molbe da dovi za nas, nastavljeno je druženje u prostorijama džemata "Saff", bježeći od nase svakodnevnice u hlad najljepši "bratske ljubavi i rahatluka", koračajući stopama naših prethodnika - dobrih Bošnjaka.

Minel ef. Jazvin

  • 0101