Promo banner

A+ A A-

Otvorena novosagrađena džamija u Zahirovićima kod Srebrenika

Oko osam hiljada vjernika prisustvovalo je u nedjelju, 15. septembra 2013. godine, svečanom otvorenju novosagrađene džamije u džematu Zahirovići, Medžlis islamske zajednice Srebrenik. Brojni imami, glavni imami, veliki broj vjernika iz cijele BiH i šire-a to potvrđuje informacija da je stiglo 73 autobusa iz svih krajeva BiH, te izaslanik reisu-l-uleme u BiH mr. Husein-ef. Kavazovića, doc.dr. Almir-ef Fatić, profesor na katedri tefsira na FIN-a u Sarajevu, izaslanik muftije tuzlanskog mr.Vahid-ef. Fazlovića dr. Sead-ef. Seljubac, te glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik Refik-ef Hodžić, nazočili su i uputili pohvale vrijednim i čestitim Zahirovićanima na još jednoj pobjedi, još jednoj novosagrađenoj džamiji. 

otv-dzam-zah-sreb-09-2013-1

Džemat Zahirovići je jedan od najstarijih džemata na ovom Medžlisu. Formiran je 1939. godine, kada je I svečano otvorena ova stara džamija koju vidite ispred sebe. U sastavu džemata je I zaseok Like, koji je udaljen jedan kilometer od Zahirovića. Broji oko 200 domaćinstava sa blizu 1.000 stanovnika, koje uglavnom čini domicilno stanovništvo. Ovaj džemat je iznjedrio 7 šehida. Ovom džematu je do 2008 godine pripadao I zaseok Kurtići, koji se te godine otcjepljuju i formiraju zasebni džemat. U ovom džematu žive vrijedni I darežljivi ljudi-istakao je imam ovog džemata Sabit-ef Ibrahimović

Imamsko-hatibsku i muallimsku dužnost trenutno obavlja  imam Sabit-ef Ibrahimović. Mektebska nastava se odvija po planu i programu Rijaseta islamske zajednice, a upisanih polaznika u ovoj godini je 40 od kojih 10 uči Kur'an. U Zahirovićima je od davnina postojala džamija, a prva je sagrađena 1939. godine, koju je „zub vremena" znatno oštetio, pa su vrijedne džematlije iz Zahirovića, 1969. godine, istu u potpunosti renovirali i temeljito obnovili. Svečano otvorenje džamije bilo je 1939. godine. 2003 godine javlja se ideja za gradnju nove i veće džamije u Zahirovićima, jer postojeća džamija nije mogla zadovoljiti veliki broj džematlija, a i vremenom je pretrpjela oštećenja temelja, što je dovelo do pucanja zidova  na više mjesta. Ideja potiče od vrijednih džematlija, a kako nam ističe član građevinskog odbora za izgradnju džamije i blagajnik G.O. Ševalija Junuzović, najveći incijator i jedan od većih vakifa ove džamije bio je hadžija Mirsad Bašić. Gradnja džamije započela je 2003. godine a njene dimenzije su 12 x 14 metara sa suterenom koji  sadrži mektebsku učionicu, abdesthanu, mokri čvor. U narednim godinama su završeni radovi na kupolama koje su obložene bakrom, izvedeni su svi radovi na elektroinstalacijama, urađeno je grijanje a vrhunac svega je izgradnja munare sa četiri šerefe. Nakon 10 godina rada na džamiji, koju su džematlije Zahirovića uz pomoć donacija sa strane, dočekan je i trenutak konačnog završetka- istakao je Ševalija u svom govoru. On dodaje da je gradnja ove džamije koštala oko 350 hiljada KM, a najveći vakif ove džamije je Kavgić Sanel sa Luke, koji je svojih 50 hiljada KM uvakufio za potrebe ove džamije.

Obzirom da se radi o savremenom zdanju urađeno je podno grijanje a mještani nisu štedjeli ni na mermeru, granitu, ogradi od inoksa a jedna od najskupljih stavki je skupocjena ograda, koja je postavljena oko čitavog kompleksa džamije.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su vjernici iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Kako već rekoh riječ je o jednoj od najljepših džamija na području Medžlisa IZ Srebrenik, koju posebno ukrašavaju kupole, te visoka munara sa četiri šerefe. Ovo je džamija koja funkcioniše u punom kapacitetu, koja nije građena kao spomenik kulture nego je, Božijom milošću, iznutra živa od sabaha do kasne večeri.  

Okupljenim vjernicima obratili su se načelnik općine Srebrenik Sanel Buljubašić, Refik ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Srebrenik, dr. Sead-ef Seljubac, izaslanik muftije tuzlanskog i izaslanik reisu-l-uleme u BiH mr. Husein-ef. Kavazovića, doc.dr. Almir-ef Fatić, profesor tefsira na FIN-a u Sarajevu. -„Islamska zajednica BiH zapravo se potvrđuje, organizuje i iskazuje kroz izgradnju džamija i obnovu džemata. Zbog toga upućujem iskrene čestitke Medžlisu IZ Srebrenik i vrijednim džematlijama Zahirovića na otvaranju ove prelijepe džamije…” istakao je ef. Fatić.

Potom je istakao važnost namaza i džemata, te govorio o autentičnosti namaza, koji nas mora posebno zanimati.

Glavni imam Refik-ef je u svom izlaganju kazao: "Džamija nije samo zgrada, džamija ima dušu. Mi smo ponos ove džamije a ne njena mimbera..."

Prisutnima se obratio i izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac: „Graditi džamiju je čast, jer su džamije Allahove kuće. Ko izgradi džamiju na dunjaluku Allah će njemu na Sudnjem danu... Gradeći džamiju gradimo sebe... Džamija treba da ojača naš duh i naše zajedništvo”.

Donatorima koji su dali najveći doprinos na izgradnji džamije u Zahirovićima predstavnici Medžlisa IZ Srebrenik i građevinski odbor uručili su zahvalnice noć uoči otvorenja džamije, a čast da otvori novosagrađenu džamiju, da primi vakufnamu na dan otvorenja, pripala je najvećem vakifu Sanelu Kavgiću, koji je donirao 50 hiljada KM. “Hvala Allahu koji me počastio da ja danas budem od onih koji će prvi staviti ključ u bravu ove džamije, koji mi je podario nafaku da je mogu udjeljivat. Ja sam Sanel Kavgić iz Luke a moji korijeni potiču baš iz ovog džemata, ovdje sam proveo svoju mladost kod rahmetli djeda i nene, i to je jedan od razloga zašto sam baš odlučio da svoj hajr uvakufim u ovu džamiju. Znam da bi moji djed i nana sada bili ponosni na mene da su živi, a ja danas molim Boga da ih uvede u Džennet kada su me odgojili na putu udjeljivanja. Zahvaljujem se svojoj porodici, ocu i majci, ženi i djeci, koji su mi bili podrška u ovom hairli djelu. Mogu samo kazati da sve što više dajem u hajr da i meni Allah otvara svoja vrata nafake i da On meni sve više i više daje. Danas pozivam sve vas da ne ispuštate priliku da dadnete kada vam se ona ukaže, zasigurno vaše je ono samo što dadnete u ime Boga, jer u životu ne ćete imati puno prilika. Još jednom hvala svima koji ste došli da uveličate ovu našu svečanost da vas dragi Allah za to nagradi“- kazao je Sanel Kavgić, najveći vakif ove džamije.

Odluku o otvorenju džamije pročitao je predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin ef Joldić, a ključ džamije predao je izaslanik reisu-l-uleme dr. Almir-ef Fatić, te proglasio ovu džamiju vlasništvom Islamske zajednice.

Domaćini su bili u velikom poslu i uspjeli su napraviti prelijep ambijent uz idealno vrijeme koje je u potpunosti  išlo na ruku domaćinima.

Noć uoči otvorenja džamije između akšama i jacije, upriličena je svečanost Mevludi-šerifa, koji je izveden na platou ispred džamije. Izaslanik muftije tuzlanskog dr. Osman-ef Kozlić je počastio prisutne vjernike savjetima. Ukazao je na značaj namaza, vjernika, bratskih i komšijskih odnosa, na važnost očuvanja tradicije nas Bošnjaka. Pozvao je sve prisutne da potvrde svoj identitet na predstojećem popisu stanovništva. Noć uoči proklanjavanja džamije podijeljene su zahvalnice svim donatorima, koji su svoja sredstva dali za ovu džamiju. U ovoj noći pet polaznika mekteba Zahirovići su svečano dobili diplomu o završenoj hatmi, a diplome su im uručili predstavnici Medžlisa Srebrenik, a poklone ispred džemata uručio im je zamjenik predsjednika džematskog odbora.

Nakon jacije-namaza u džamiji je proučen zikr, a predvodio ga je šejh Edib-Ajni Kravić, šejh nakšibendijske tekije u Tuzli “Ahmed Nurudin”.

Zamolimo Allaha dž.š. da i ovom džematu i svima nama pokaže pravi put i u nama probudi onu pravu islamsku bratsku ljubav.  Amin!

Damir ef. Babajić

  • 0101