A+ A A-

Srebrenik: Hatme u džematima Tinja i Babunovići

Hatme u džematu tinja

U džematu Tinja, Medžlis IZ-e Srebrenik, u nedjelju 18. avgusta 2013. godine, uz mevludski program upriličena je još jedna svečanost. Pred velikim brojem prisutnih džematlija, dvanaest kandidata iz ovog džemata, na svečan način je dobilo diplome o završenom hatmenskom ispitu.        

Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza prisutnima se obratio imam džemata Tinja Vasif-ef Mahmutović zaželio dobrodošlicu svima i pozvao prisutne da se lijepo osjećaju, te  imami Medžlisa IZ-e Srebrenik i Tuzla su proučili Mevlud, te su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur’ana, ilahija i nekoliko recitacija, te je uslijedilo prigodno obraćanje predsjednika MIZ-e Srebrenik Mevludin-ef Joldića koji je izrazio svoje zadovoljstvo što se danas nalazi u ovom džematu i čestitao je djeci, roditeljima i imamu ovog džemata te uputio par savjeta, potom nas je prigodnim vazom počastio i uvaženi Osman-ef Mujić, imama džemata Rapatnica MIZ-e Srebrenik. Osman-ef. je ukazao na značaj učenja i podučavanja Časne knjige, pozvao je prisutne vjernike da se osvijeste u ovom prljavom vremenu.

hat-tinj-bab-sreb-08-2013-1

Na kraju ovog dijela programa uručene su diplome o završenom hatmenskom ispitu a dobili su ih: Udovčić Amina, Babić Ajla, Numanović Emir, Mušić Ajdin, Vejzović Medina, Vejzović Meliha, Alihodžić Samedina, Alihodžić Namik, Kotorić Almedin, Baltić Ahmed, Kuduzović Majda i Hodžić Alma.

Svim kandidatima uručeni su i prigodni pokloni od strane Medžlisa islamske zajednice Srebrenik i džemata Tinja, a djecu je posebno obradovao sa paketićima vlasnik pekare Non-stop Tinja.

Na kraju je proučena dova, čime je program i formalno završen. Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti, te smatram vrijednim istaknuti i to da se svečanost održala u prostorijama adaptirane-proširene džamije.

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, Vasif-ef. Mahmutoviću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu.

Hatme u džematu Babunovići

U džematu Babunovići, Medžlis IZ-e Srebrenik, u nedjelju 25. avgusta 2013. godine, uz mevludski program upriličena je još jedna svečanost. Pred velikim brojem prisutnih džematlija, pet kandidata iz ovog džemata, na svečan način je dobilo diplome o završenom hatmenskom ispitu.

Isti ispit su prije dva mjeseca, pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, u sastavu Refik-ef Hodžić glavni imam, hfz Esmir-ef Selimović i hfz Damir-ef Jahić,  uspješno položili .

Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza prisutnima se obratio imam džemata Babunovići Ahmed-ef Mujkić, te  imami Medžlisa IZ-e Srebrenik su proučili tradicionalni Mevlud, te je uslijedilo prigodno obraćanje predsjednika MIZ-e Srebrenik Mevludin-ef Joldića koji je izrazio svoje zadovoljstvo što se danas nalazi u ovom džematu i čestitao je djeci, roditeljima i imamu ovog džemata.  Potom su uručene diplome o završenom hatmenskom ispitu a dobili su ih: Tarik Mujkić, Ervin Mahmutović, Adelisa Avdić,         Elma Sinanović i Emir Henjaković.

hat-tinj-bab-sreb-08-2013-2

Svim kandidatima uručeni su i prigodni pokloni od strane Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, a uručio ih je predsjednik Medžlisa IZ-e Mevludin-ef i džemata Babunovići, te Mevludin-ef. je uručio prigodan poklon Ahmed-ef od Medžlisa IZ-e Srebrenik.

Nakon uručenja diploma i hedija prigodnim vazom nas počastio i uvaženi Emir-ef Brašnjić, imama džemata C. Srebrenik MIZ-e Srebrenik. Sa nekoliko savjeta počastio nas je i Mehmedalija-ef Hadžić, nekadašnji savjetnik reisu-l-uleme i ambasador BiH u Saudijskoj Arabaji. Oni su govorili o značaju Kur’ana, namaza, o zajednici I važnosti mekteba. Čestitali su svim zaslužnim na ovom rezultatu, a posebnu zaslugu ponio je muallim Ahmed-ef Mujkić. Ukazali su na važnost predstojećeg popisa stanovništva.  

Na kraju je Damir-ef. Babajić proučio dovu, čime je program i formalno završen. Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti.

Moleći Allaha dž.š. da trud ovih učenika bude obilato nagrađen, upućujemo iskrene čestitke njima, njihovim roditeljima i muallimu, prof. Ahmed-ef Mujkiću, na uloženom trudu i postignutom uspjehu.

Damir-ef. Babajić