A+ A A-

Ramazanske aktivnosti na području MIZ Srebrenik

Kao i svugdje tako i u Srebreniku mjesec Ramazan donese posebnu radost usrcima vjernika i probudi u njima veću želju za izvršavanje Allahovih propisa. Nastupanjem mjeseca Ramazana vjerski život postaje aktivniji i sve veći i veći broj vjernika pohodi džamije.

ram-akt-sreb-08-2013-1

 

Kako nam reče glavni imam MIZ Srebrenik Refik-ef Hodžić posjećenost u džamijama je kao i ranijih godina. Glavni imam je tokom ovog Ramazana obišao nekoliko džemata te tom prilikom održao vazu-nasihate.
Medžlis IZ-e Srebrenik je ove godine priredio iftar za članove IO Medžlisa, te članovi IO su obavili posjete džematima srebreničkog Medžlisa. Ovaj Ramazan Medžlis IZ-e Srebrenik posjetili su profesori Behram-begove medrese u Tuzli, te su posjetili džemate zajedno s članovima IO i održali prigodna predavanja.
Kao i svake godine Medžlis Srebrenik je angažovao muallime koje su posjetile sve džemate i održale predavanje, predavanje za žene kao i za sve vjernike prisutne na teravih-namazu. Sve učenice medresa sa područja našeg Medžlisa su bile angažovane tokom cijelog ramazana.

Lejletu-l-bedr i Lejletu-l-kadr

Na području Srebrenika u svim džematima svečano je obilježena noć Lejletul-Bedr uz prigodan program, kao i najodabranija noć Lejletul-Kadr kada je u svim džematima proučen mevlud tim povodom i održano predavanje na temu Kur’an, njegovo objavljivanje u ovoj mubarek noći.

Hatma dove u džematu C. Srebrenik

U subotu, 27. noći ramazana (3.8.2013.), pred velikim brojem džematlija izveden je vrijedno pripremljeni program i proučena hatma-dova polaznika mektebske nastave džemata Centar Srebrenik.

Učenice i učenici su se sa svojim roditeljima, te članovima džematskog odbora džemata Centar Srebrenik, prije iftara okupili ispred Gradske džamije u Srebreniku, odakle su svi zajdno napravili šetnju kroz grad, do aščinice Bosna kod Hadžije, gdje je upriličen zajednički iftar.
Nakon iftara, svi su zajedno klanjali akšam-namaz u džamiji. A nakon klanjanja jacije i teravih-namaza, uslijedio je najznačajniji trenutak za roditelje učenika svršenika hatme. Uslijedio je prigodan program u kome su svi učenici i učenice svršenici hatme uzeli učešće. Džemat Centar Srebrenik u prethodnoj mektebskoj godini imao je 29 učača Kur´ana, a ove godine hatmenski ispit je pred komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, položilo njih petnaest. Naporno učeći i vježbajući sa muallimom Emir ef. Brašnjićem, hatmu su završili slijedeće učenice i učenici: Arifović Amina (1997.), Najra Mohamed Gabir Barakat (2003.), Sara Mohamed Gabir Barakat (2000.), Čekić Ajdin (1999.), Džombić Medina (1996.), Fazlić Elma (2001.), Hodžić Amir (1996.), Hrustić Alena (1996.), Ibraimi Medine (2001.), Imširović Sabina (1997.), Isić Fatima (1997.), Jašarević Hamza (2004.), Mujkić Armin (2001.), Osmanović Džejlana (1996.) i Selimović Aladin (1996.).
Učenici su svojim učenjem impresionirali prisutne, a džematlijama se obratio gost-predavač hfz. Mirnes Spahić, prof u Behram-begovoj medresi u Tuzli, ukazavši na vrijednost Kur´ana i njegovog učenja. Hafiz je učenicima uručio svjedočanstva o završenoj hatmi, a predsjednik džematskog odbora, Dževad Šehrić je učenicama i učenicima uručio prigodne poklone koje su obezbijedili džemat Centar Srebrenik i MIZ-e Srebrenik.

Ovog ramazana, harem Gradske džamije u Srebreniku je ukrašen prelijepom fontanom, čiju izgradnju je finansirao hadži Sadik Ibraimi. Tim povodom, večeras mu je uručena i zahvalnica, a Vakufnama će mu naknadno biti uručena. Najiskrenije se zahvaljujemo hadži Sadiku, moleći Uzvišenog da mu poveća bereket.

Drugi dan Bajrama, u Srebreniku je obilježen u znaku sjećanja na šehide. Nakon ikindije-namaza, u Gradskoj džamiji je upriličen zajednički tevhid i predaja hatme pred duše šehida, uz prisustvo velikog broja imama i džematlija.

A nakon akšam-namaza, upriličena je tradicionalna dodjela paketića u Gradskoj džamiji. I ove godine oko 150 nasmijanjih lica, darovani su sa prigodnim paketićima, i sa džematlijama su podijelili radost Bajrama. Prisutnim roditeljima i učenicima se obratio imam Emir ef. Brašnjić, čestitavši ima bajramske blagdane, naglasivši značaj mekteba i mektebske pouke. Učenici su pozvani da se neizostavno u septembru upišu u mekteb.

Svim svršenicima hatmi, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor.Amin!

Tokom Ramazana, svake godine, Medžlis Srebrenik realizuje ramazanski kviz “ILM”, kojeg je ove godine predvodila muallima Edina Mujkić, kao glavni koordinator, a u realizaciji još su učestvovale učenice medrese, muallime. U organizaciji Medžlisa realizuje se i prediftarski program na lokalnom radiju “Srebrenik”, kao i emisija “glas istine” koje uređuje i vodi Ahmed-ef Mujkić.

Tokom mjeseca ramazana na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik organizirane su mnogobrojne aktivnosti koje uljepšavaju dane posta. Međutim, naročit ramazanski ukras i radost postača čine iftari koji zadnjih godina postaju sve češći vid druženja tokom mjeseca ramazana.

U ovoj godini Medžlis IZ-e Srebrenik nastoji koordinirati omladinske aktivnosti, a tako posebno i omladinske aktivnosti u toku ramazana kada je u džamijama prisutan veći broj omladine.
S obzirom da je ovo prvi put da se na ovakav način organizira iftar na ovom području, organizatori su se pobrinuli da vrijeme prije a i poslije iftara ispune kvalitetnim sadržajima.

Program je počeo u 19:45 učenjem Kur’ana. Potom se prisutnima, u ulozi domaćina, obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik, Refik-ef Hodžić koji je iskazao veliko zadovoljstvo viđenim najaviši nastojanja da ovakva praksa postane tradicijom ovog grada.

Naime, oko 150 mladića i djevojaka iz svih srebreničkih džemata, članova udruženja Zefir, Pustinjska ruža, učenici i učenice medresa, akšamski ezan ove noći dočekaju na zajedničkom iftaru u centralnoj džamiji u Srebreniku.

28.07. 2013. godine, odnosno 20. noći ramazana 1434. h.g. mladi Srebreničani i Srebreničanke (njih 150) su uživali u druženju i prigodnom programu koji je organiziran u okviru edukacijskog programa za mlade MIZ-e Srebrenik. .

Divne trenutke zajedničkog, omladinskog iftara s mladima su podijelili glavni imam MIZ Srebrenik Refik-ef Hodžić, te predstavnici Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmaus gdin. Mohamed Yaser-posrednik u organizaciji iftara, te predstavnici, ujedno i donatori ovog iftara, Svjetska omladinska islamska asocijacija WAMY iz Saudijske Arabije i RAF fondacija Ktar, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo i molimo Allaha da ih obilato nagradi.

Iftaru su, osim Glavnog imama, prisustvovali još i predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik, Mevludin-ef Joldić kao i članovi IO Medžlisa Srebrenik.
Izražavajući izuzetno zadovoljstvo organiziranim programom iskreno se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji, a posebno MIZ-e Srebrenik, gdin. Mohamed Yaser, te Svjetskoj omladinskoj islamskoj asocijaciji WAMY iz Saudijske Arabije i RAF fondacija Ktar, koji su pružili nesebičnu podršku u organizaciji omladinskog iftara.
Nadamo kako će ovakva praksa doista postati tradicija u Srebreniku i da će u narednoj godini ovom iftaru prisustvovati puno veći broj mladih postača.
27. ramazana u džematu Špionica organizovan je veliki iftar za omladinu tog džemata. Na iftaru je bilo prisutno oko 50 momaka i djevojaka. Oni sun a najbolji način željeli da obilježe noć Lejletul-kadr, pa su to i učinili. Imam ovog džemata Refik-ef Hodžić je tom prilikom održao vazu-nasihat, istakao je važnost ove noći, a tom prilikom je pohvalio omladinu na njihovom naumu za obilježavanje 27. noći Ramazana. Oni su izveli prigodan program, a druženje su nastavili klanjajući nafile i druženje do sehura.

U toku priprema za Bajram kao i za tradicionalno bajramsko druženje koje se održalo drugog i trećeg dana Ramazanskog bajrama uložen je veliki trud. Svake godine Medžlis IZ-e Srebrenik napravi bajramski prijem za članove izvršne i zakonodavne vlasti općine Srebrenik, općinskog načelnika, privrednike općine Srebrenik koji pomažu Medžlisu u svim aktivnostima, donatore, vakife, članove IO Medžlisa, mutevelije i sve imame, tako je i ove godine napravljen bajramski prijem u prostorijama Medžlisa za preko 200 imama, mutevelija, članova IO, vakifa, donator itd.

Tokom mjeseca Ramazana Medžlis IZ-e Srebrenik je vodio velike aktivnosti, predavanja za žene, predavanja za omladinu, omladinska druženja, predavanje u svim džamijama itd. U prostorijama Medžlisa, 21. Ramazan, priređen je iftar za omladinu.

Zadnji dan Ramazana glavni imam i predsjednik upriličili su prijem za muallime koje su bile angažovane tokom Ramazana u svim džematima na području Medžlisa Srebrenik kao i učenike Medresa, koji su vršili ramazansku praksu na području Medžlisa IZ-e Srebrenik. Njih devet muallima koje su učenice trećeg i četvrtog razreda medrese obišle su sve džemate u kojima su održale prigodne vazu-nasihate, kao i uzele učešće u realizaciji kviza ILM, a učenici Medresa su klanjali teravih-namaz kao imami ili su bili mujezini našim imamima. Prilikom prijema Refik-ef im je uputio bajramsku čestitku, razmijenio iskustva, uputio par savjeta, te im poželio uspjeh u njihovom daljnjem školovanju. On je riječi zahvale uputili i koordinatorici projekta muallimi prof. Edini Mujkić. Tom prilikom su im uručene hedije za njihov uloženi trud.

Drugog dana ramazanskog bajrama obilježen dan šehida

U 12 sati u svim džamijama na području MIZ-e Srebrenik proučen je tevhid šehidima, proučena hatma pred njihovu dušu, te predana na centralnoj svečanosti koja je održana u džematu C. Srebrenik.

U 16 sati u prostorijama Medžlisa upriličen je prijem za sve imama i teravih imame. Prisutne imame poselamili su glavni imam i predsjednik, uputili iskrene čestitke povodom nastupajućih blagdana, zamolili Allaha da nam primi naše hajrate u ovom mubarek mjesecu i da i u narednom periodu ih zajedno dočekamo. Potom su imami primili bajramske hedije od strane Medžlisa, te je uslijedila bajramska kahva.

U 17 sati svi imami u bijelim ahmedijama uputili su se u centralnu džamiju u Srebreniku gdje smo proučili zajednički tevhid pred duše šehida, a hatma dovu pred velikim brojem prisutnih džematlija i porodica šehida proučio je hfz. Esmir ef. Selimović. Prije početka učenja tevhida glavni imam Refik-ef Hodžić je poselamio prisutne i izrazio svoje zadovoljstvo što su se odazvali u velikom broju te i njima uputio bajramsku čestitku. Pred džuma-namaz drugog dana bajrama u svim džamijama pročen je tevhid za duše Šehida u tim džematima, te obiđena su sva šehidska mezarja u svim džematima.

U 17:30 sati u društvu načelnika i njegovih saradnika, kao i predstavnika boračkih organizacija, političkih stranaka i drugih organizacija, uputili su se glavni imam i predsjednik Medžlisa na centralno šehidsko obilježje u centru grada Srebrenika na trgu Alije Izetbegovića gdje su proučili fatihu, a potom položili cvijeće.
Tako je nakon obilježavanja dana šehida drugog dana Bajrama u 18 sati upriličen prijem za privrednike, donatore, vakife kao i za općinskog načelnika i njegove saradnike u Sali zgrade Medžlisa. Ovom prijemu odazvalo se njih 48. Na početku prisutnima se obratio predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić, iskazavši svoje zadovoljstvo na odzivu, te se zahvalio na saradnji, a potom uputio bajramsku čestitku. Prisutne je poselamio i bajramsku čestitku uputio glavni imam MIZ-a Srebrenik Refik ef.Hodžić, kao i općinski načelnik Sanel Buljubašić. Poslije formalnog dijela uslijedilo je međusobno druženje.
Ovom prilikom upućejemo još jednom bajramsku čestitku svim vjernicima riječima: Želimo vam da ovaj, za muslimane najradosniji blagdan, dočekate u zdravlju, porodičnoj sreći i zadovoljstvu dijeljenja plemenitosti i dobročinstva sa svojima najbližima, prijateljima i komšijama. Neka nam svima bajramski dani budu obilježeni slogom, mirom i napretkom. Amin!
Damir-ef Babajić

  • 0101