Promo banner

A+ A A-

Hatma-dove i bajramski paketići u džematu Centar Srebrenik

U subotu, 27. noći ramazana (3.8.2013.), pred velikim brojem džematlija izveden je vrijedno pripremljeni program i proučena hatma-dova polaznika mektebske nastave džemata Centar Srebrenik.

baj-pak-srebr-08-2013-1

Učenice i učenici su se sa svojim roditeljima, te članovaima džematskog odbora džemata Centar Srebrenik, prije iftara okupili ispred Gradske džamije u Srebreniku, odakle su svi zajdno napravili šetnju kroz grad, do aščinice Bosna kod Hadžije, gdje je upriličen zajednički iftar.

Nakon iftara, svi su zajedno klanjali akšam-namaz u džamiji. A nakon klanjanja jacije i teravih-namaza, uslijedio je najznačajniji trenutak za roditelje učenika svršenika hatme. Uslijedio je prigodan program u kome su svi učenici i učenice svršenici hatme uzeli učešće. Džemat Centar Srebrenik u prethodnoj mektebskoj godini imao je 29 učača Kur´ana, a ove godine hatmenski ispit je pred komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, položilo njih petnaest. Naporno učeći i vježbajući sa muallimom Emir ef. Brašnjićem, hatmu su završili slijedeće učenice i učenici: Arifović Amina (1997.), Najra Mohamed Gabir Barakat (2003.), Sara Mohamed Gabir Barakat (2000.), Čekić Ajdin (1999.), Džombić Medina (1996.), Fazlić Elma (2001.), Hodžić Amir (1996.), Hrustić Alena (1996.), Ibraimi Medine (2001.), Imširović Sabina (1997.), Isić Fatima (1997.), Jašarević Hamza (2004.), Mujkić Armin (2001.), Osmanović Džejlana (1996.) i Selimović Aladin (1996.).

Učenici su svojim učenjem impresionirali prisutne, a džematlijama se obratio gost-predavač hfz. Mirnes Spahić, prof u Behram-begovoj medresi u Tuzli, ukazavši na vrijednost Kur´ana i njegovog učenja. Hafiz je učenicima uručio svjedočanstva o završenoj hatmi, a predsjednik džematskog odbora, Dževad Šehrić je učenicama i učenicima uručio prigodne poklone koje su obezbijedili džemat Centar Srebrenik i MIZ-e Srebrenik.

Ovog ramazana, harem Gradske džamije u Srebreniku je ukrašen prelijepom fontanom, čiju izgradnju je finansirao hadži Sadik Ibraimi. Tim povodom, večeras mu je uručena i zahvalnica, a Vakufnama će mu naknadno biti uručena. Najiskrenije se zahvaljujemo hadži Sadiku, moleći Uzvišenog da mu poveća bereket.

Drugi dan Bajrama, u Srebreniku je obilježen u znaku sjećanja na šehide. Nakon ikindije-namaza, u Gradskoj džamiji je upriličen zajednički tevhid i predaja hatme pred duše šehida, uz prisustvo velikog broja imama i džematlija.

A nakon akšam-namaza, upriličena je tradicionalna dodjela paketića u Gradskoj džamiji. I ove godine oko 150 nasmijanjih lica, darovani su sa prigodnim paketićima, i sa džematlijama su podijelili radost Bajrama. Prisutnim roditeljima i učenicima se obratio imam Emir ef. Brašnjić, čestitavši ima bajramske blagdane, naglasivši značaj mekteba i mektebske pouke. Učenici su pozvani da se neizostavno u septembru upišu u mekteb.

Emir Brašnjić