A+ A A-

Ramazan u Bosankom Petrovcu

Sa zadovoljstvom Vam možemo prenijeti da je u Medžlisu Islamske zajednice Bosanski Petrovac ovogodišnji mjesec Ramazana dočekan, obilježen i ispraćen u 5 naših džemata na zavidnom nivou, kakav se po mišljenju mnogih sa kojim smo razgovarali ne pamti. Iako mali, naš Medžlis se može pohvaliti sa značajnim aktivnostima u proteklom mubarek mjesecu Ramazanu.

ram-bos-pet-08-2013

 

Tokom Ramazana naši džemati su ugostile slijedeće značajne alime – vaize:

S početka Ramazana o mubarek mjesecu i značaju najavljenog popisa za Bošnjake govorili su Suad ef. Mahmutović i Sead ef. Duraković u džematima Grad i Srednji Bišćani.

Cijenjeni muftija Hasan ef. Makić je sa džematlijama džemata Rašinovac iftario u haremu džamije, a nakon toga klanjao teraviju i održao prigodan vaz.

Na dan Bedra proučen je tevhid bosanskim šehidima a gost vaiz je bio Muharem ef. Štulanović, koji je u svom obraćanju podvukao dvije stvari: prvo Allah dž.š. sigurno daje svoju pomoć vjernicima, i drugo, primjer opismenjavanja muslimana od strane zarobljenika Bedra, kao dvije paradigme važnosti čvrste vjere u Allaha dž.š. te humanosti i važnosti odgoja i obrazovanja u islamskoj tradiciji.

U odabranoj noći Kadr u najvećem našem džematu, džematu Grad, u toku prigodnog programa obratio se Hamdija ef. Nesimović. Simpatije džematlija je pridobio svojim lijepim mekamom koji je pokazao klanjajući teraviju namaz kao imam.

Ovaj Ramazan obilježili su i zajednički iftaru omladine i džematlija u Gradskoj džamiji, iftar bosanskopetrovačkog načelika, iftra kod ugostitelja Tahira Jaganjca za 27. ramazansku noć, te džematski iftari u haremima džamija. Broj postača na priređenim javnim iftarima kretao se od 60 pa do 300 prisutnih.

I ove godine posredstvom Medžlisa uručen je značajan broj ramazanskih paketa koje je obezbijedila Svjetska organizacija islamske omladine NEDWE za najugroženije džematlije.

Putujući džemat je neparne noći zadnjih deset dana Ramazana obilježio klanjajući noćne namaze redom u svih 5 bosanskopetrovačkih džemata uz prigodne vazove džematskih imama.

U džematu Srednji Bišćani u itikafu je boravio imam Alem Jaganjac.

Noć uoči Bajrama pred platoom Gradske džamije upriličena je priredba na kojoj su darovana djeca čokoladama i sokovima te vatrometom, koji su obezbjedili bosanskopetrovački privrednici, obilježen dolazak mubarek Bajrama.

Bajram je klanjan u 5 bosanskopetrovačkih džemata, a bajramski ručak upriličen je prvog dana Bajrama na Gromači ispred džamije u Donjim Bišćanima.

Drugog dana Bajrama, povodom Dana šehida na Trgu šehida imami zajedno sa džematlijama proučili su Fatihi i položili cvijeće, a prije klanjanja džume namaza u svim džamijama proučen je Jasin i dova pred duše bosanskih šehida.

U sumiranim rezultatima prikupljenog sadakatul-fitra i zekata primjetan je znatno povećanje u odnosu na prethodne godine.

A.J.