Promo banner

A+ A A-

Doboj: Svečano obilježena 27. noć u džematu Hadžići

Dvadeset sedma noć šehri Ramazana posebno se obilježava u svim džematima naše Bosne. Pa ni džemat Hadžići nije izuzetak u tom pogledu. Ja sam kao insan bez obaveza (penzioner) odabrao tu, 27. noc Ramazana provesti u tom džematu. Jedno, što sam kao imam služeći u tom mjestu ponio veoma lijepe uspomene, a drugo, bio sam i mahsuz pozvan da budem njihov musafir na iftaru kojeg su u čast te blagoslovljene noći upriličile džematlije Hadžića, a što je bila i centralna svečanost povodom te noći  na području MIZ Doboj. Odmah da kažem da sam bio impresioniran i iznenađen kako po broju spremljenih iftara (300 iftara serviranih u haremu džamije), tako i programom, koji je bio dobro isplaniran, a ujedno i dobro realizovan. A taj program kojeg je osmislio sadašnji imam džemata Senad ef. Šiljic, (koji me u službi, zamijenio, a sto ne reci i to veoma uspješno, tako da je džemat Hadžići “nastavio da diše punim plućima” kada je vjera Islam u pitanju.

lk-doboj-08-2013-1

Naime, program se  sastojao u slijedećem:

-Zajedničko klanjanje akšam namaza;

-Iftar;
-Kahva;
-Klanjanje teravih namaza;

-Učenja Kur`ana od strane polaznika mekteba sa područja MIZ Doboj;

- Ilahije i kaside: Izvođači: (Hor MIZ Doboj – Selimija i mektebski hor džemata Hadžići;

-Obraćanje gl. imama mr. hadži Bajre ef. Džafića, ;

-Vatromet, te na kraju zajedničko klanjanje nafile namaza Salatl-Kadr u džamiji.

Da kažemo cjenjenim čitaocima Preporoda koji ne znaju, da ovaj džemat spada u (po)najmanje džematu na području MIZ Doboj, po broju domaćinstava, ali po djelima, mogu slobodno kazati, mogu biti primjer i mnogo većim džematima i to ne samo u MIZ Doboj, nego i šire.

Oni, džematlije Hadžića su se potrudili pa to sve izorganizovali kako bi musafiri koji dođu na iftar bili zadovoljni. A gosti koji su došli u, zaista velikom broju, kako iz džemata MIZ Doboj, tako i iz džemata sa područja MIZ Gračanica, odnosno iz Stjepan Polja, kao sto je Huso Tursunović i njegov sin Eso, koji su, (da usput kažem i to), dok sam ja bio kao imam u tom džematu, uvijek izlazili u susret i pomagali svaku, da, baš tako, svaku akciju, i dr.

Naravno, gost je bio i aktualni načelnik općine Doboj Istok gosp. Kemal Bratić, te dr. Ferid Konjić, kao i drugi funkcioneri pomenute općine.

Zaista lijepa lijepa slika za stolovima: posebno djeca, posebno učesnici hora, te općinari, imami, muškarci, žene, itd.

Na kraju iftara  po želji  mjesnog imama Senad ef., dovu je, proučio Redžo ef. Fehrić koji je ujedno iskoristio priliku pa se sa par biranih riječi zahvali džematlijama džemata Hadžići na ićramu, kao i u ime musafira, moleći Allaha dž.š. da sve prisutne obaspe svojom milošću u ovoj blagoslovljenoj noći.

Poslije druženja uz kahvu i muhabeta, došlo je vrijeme klanjanja teravije namaza koju su, naravno, svi prisutni obavili.

Svecanost je nastavljena na otvorenom i to kod česme, koja je nedavno obnovljena, i u “novo ruho obučena” a “obukao je” hadžija Sulejman Bašić iz  kojem su džematlije Hadžića veoma zahvalni jer je česma još više ukrasila taj mali, lijepi džemat, naravno sa ovom česmom još ljepši.

Uvodnu riječ za tok daljnje svečanosti uzeo je imam Senad ef. koji je sve prisutne poselamio i ujedno im zahvalio na prisustvovanju u obilježavanju ove, 27. noći, po mnogima, Lejletu-l-kadru, koja je ujedno i noć početka objave Kur-ana, a i noć kada se želje od strane ljudi ne odbijaju a koje Allah dragi ispunjava. Ona, ta Noc, rekao je Senad ef. je, HAJRUN MIN ELFI SEHR – što će reći: Bolja, hairnija i korisnija od hiljadu drugih noći.

Mene, a naravno, i prisutne, posebno su iznenadila djeca, učači odlomaka iz Kur`ana koji su, hem lijepo učili, hem pravilno učili, a bili su iz džemata Lukavica Rijeka, (kojih je bilo (po)najviše), kao i iz džemata Klokotnica, Brijesnica Velika, te, naravno domaćina, džemata Hadžići. Prisutni su bili oduševljeni kako rekoh učenjem kur-ana od strane djece, kao i  ilahijama i kasidama kojim su ih počastili, kako naprijed rekosmo, članovi hora SELIMIJA, a koji, da usput i to kažemo, punih 16 godina funkcioniše i egzistira, uzimajući učešće u svim prigodama, kako na području MIZ Doboj, tako i šire, donoseći nagrade i priznanja, a kojim, po rijecima gl. imama mr. Bajre ef. Džafića, nije pružena adekvatna pažnja koju su svojim radom svakako zaslužili. Kad već spomenusmo gl. imama, da kažemo da je i on svojim govorom koji je bio veoma nadahnut, upotpunio sve ono što se u ovoj noći događalo u ovom džematu, naravno, stavljajući akcenat na noć Lejletul-kadr, kao i šta bi to bilo najbolje i najkorisnije raditi u toj noći. S razlogom je pohvalio ovaj džemat, tj. džemat Hadžiće, rekavši da ovaj džemat nije malehan, nego velik, veći i od mnogo “većih” džemata, u svakom pogledu, bezbeli za sto je zaslužan, kako reče, imam Senad ef. Šiljić, dzamijski odbor na čelu sa mutevelijom, odnosno predsjednikom Husom Mrkovićem, kao i svim džematlijama. Bezbeli čestitke i od moje malenkosti.

Na kraju programa na otvorenom, i učenjem posljednje ilahije upriličene za tu priliku, došao je i željno isčekivani vatromet kojeg su najmlađi, i ne samo oni, sa nestrpljenjem isčekivali i konačno eto, i dočekali. Odjednom su sve oči bile uprte u nebo iznad nas koje je nekoliko slijedecih minuta bilo obasjano “malim milionom boja”. Zaista je to bio veličanstven prizor.

Na kraju, kada se i vatromet završio, programu nije bio kraj. Ponovo su se prisutni, i to gotovo svi, vratili u džamiju, da klanjaju namaz “Salatul-Kadr” kojeg je predvodio gl imam. Po završetku namaza upriličen je i jedan kratki ZIKR kao i dova koju su prisutni propratili sa Amin i zamišljenim željama, pa iako je noć polijepo uplovila u drugi dan, koga god pogledam vidim na licima ozarenost, sreću, kao i zahvalnost Allahu dragom Koji im je omogućio da budu učesnici ovog ibadeta.

I da rezimiramo i kažemo da će sve sto se doživjelo te noći, ostati dugo u sjećanju prisutnih, posebno djece koji će dugo pamtiti (posebno vatromet), i kojim će to biti jedan lijep doživljaj iz njihovog djetinjstva.
I još jednom, hvala svima koji su na bilo koji nacin doprinijeli da ova noć bude ovako, i na ovakav način provedena, ujedno, moleći Allaha dž.š. da nas sve obaspe svojom milošću. Amin!

Redžo Fehrić 

  • kadrkadr