A+ A A-

Iftar za žene u Duhrima kod Kiseljaka

ift-zen-duh-kis-08-2013-1U prostorijama naše prelijepe džamije u Duhrima, vrijedne hanume ovog džemata, 30. jula 2013. godine, u ovim mubarek noćima mjeseca ramazana, su organizovale zajednički iftar za žene. Naime, iftaru je prisustvovalo dvadesetak žena koje su  pokazale svoja kulinarska umijeća, tako što je svaka od njih bila zadužena da kući pripremi određenu vrstu hrane, od hošafa, supe, pite ispod sača, te „ružica“ koje su na kraju sve začinile, kako svojim ukusom, tako i svojim izgledom, i raznih drugih jela.

Cilj samog iftara je zapravo druženje naših hanuma uz iftar i opušten razgovor, dodirujući se raznih tema, od vjerskih, zdravstvenih, kulinarskih i dr. Nakon samog iftara pristupilo se klanjaju teravih- namaza, a potom zajednički nafila- namaz, nakon čega se nastavlja sijelo i druženje uz kahvu i slatko, a sjelu su se pridružile još poneke džematlijke koje su obogatile naše druženje. Ovaj čin treba da bude podstrek svim našim ženama u Medžlisu, a i šire,  da i one učine nešto za sebe, ako već nisu, te da se međusobno druže, i na taj način njeguju svoje komšijske odnose, i ne zaboravljaju jedni druge.

Zejd b. Halid el-Džuheni, radijallahu anhu, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko priredi iftar postaču, imat će istu nagradu kao i on (postač), s tim što postaču neće biti umanjena njegova nagrada.”

Nerimana Čeho