A+ A A-

Busovača: Zajednički iftar u džematu Gornja Rovna - Kovačevac

Teško je izdvojiti neku od brojnih i raznovrsnih ramazanskih ljepota u kojima uživamo. U Ramazanu sve poprima jedan drugačiji okus:  od namaza, učenja Kur’ana, dolazaka u džamiju, susreta sa braćom i sestrama. Ramazan nudi što ni jedan drugi  mjesec u godini ne može ponuditi, to je definitivno mjesec drugačijih navika, drugačijeg življenja, ponašanja i osjećanja.

zaj-ift-bus-07-2013-1

Ipak, izdvojili bi jednu od ramazanskih ljepota koja se zove iftari. Iftari sami po sebi izazivaju jednu vjerničku radost, po hadisu Poslanika ali i za njihovu pripremu se garantira dupla nagrada što iftar svrstava u lepezu odabranih ramazanskih ljepota i vrijednosti. Još kad se tome doda snaga i ljepota  islama izražena kroz mladost kojoj se u islamu pridaje posebna pažnja onda sve to rezultira zaista predivnim osjećanjima, ambijentom i atmosferom.

Upravo je tako bilo na iftaru u džematu Gornja Rovna - Kovačevac, organiziranom 25. dana ramazana u Busovači čiji su domaćini bili mještani Kovačevaca, a ugostili su svoje najbliže (srcu i geografski) džematlije. Osjeti se neki bereket u svemu, u pozitivnoj i lijepoj priči i razmišljanjima, u ukusnoj i slasnoj hrani.

Esmer-ef. Bašić ie održao pred teravijsko obraćanje džem’atu govoreći o dimenzijama posta i o smjernicama svakom vjerniku, blagodatima koje nam Allah, dž.š., pruža. Tom prilikom se zahvalio organizatorima iftara predstavniku  humanitarne organizacije Human Appeal International dr. Jusuf Issa, te džematlijama Kovačevca. U programu su učestvovali i članovi hora džemata, te upriličili prigodan kraći program.

zaj-ift-bus-07-2013-2

Na kraju ćemo završiti sa zahvalom Allahu i lijepom dovom naših gostiju koju su nam uputili nakon iftara. Uživali smo u ukusnoj iftarskoj hrani, a još više u srdačnoj bratskoj/sestrinskoj atmosferi. Naš uspjeh ovisi o našim međusobnim odnosima koji moraju biti temeljeni na iskrenosti i čistom nijjetu, a to znači da se moramo osloboditi međusobne zavisti, ljubomore, pakosti i cinizma. Ramazan je pravo vrijeme, a post je pravi način da sa mijenjamo i jačamo svoj iman. Samo iskrenim odnosom, u ime Allaha, dž.š., prema svojoj braći i sestrama možemo napredovati, kako u osobnom životu tako i na planu zajedništva. Pa neka nam Allah dž.š. bude na pomoći na tom putu!

Adnan E. Čolo