Promo banner

A+ A A-

Omladinski iftar u Srebreniku

Tokom mjeseca ramazana na području Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik organizirane su mnogobrojne aktivnosti koje uljepšavaju dane posta. Međutim, naročit ramazanski ukras i radost postača čine iftari koji zadnjih godina postaju sve češći vid druženja tokom mjeseca ramazana.

oml-ift-sreb-07-2013-1

U ovoj godini Medžlis IZ-e Srebrenik nastoji koordinirati omladinske aktivnosti, a tako posebno i omladinske aktivnosti u toku ramazana kada je u džamijama prisutan veći broj omladine.

S obzirom da je ovo prvi put da se na ovakav način organizira iftar na ovom području, organizatori su se pobrinuli da vrijeme prije a i poslije iftara ispune kvalitetnim sadržajima.
Program je počeo u 19:45 učenjem Kur’ana. Potom se prisutnima, u ulozi domaćina, obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik, Refik-ef Hodžić koji je iskazao veliko zadovoljstvo viđenim najaviši nastojanja da ovakva praksa postane tradicijom ovog grada.

Naime, oko 150 mladića i djevojaka iz svih srebreničkih džemata, članova udruženja Zefir, Pustinjska ruža, učenici i učenice medresa, akšamski ezan ove noći dočekaju na zajedničkom iftaru u centralnoj džamiji u Srebreniku.

28.07. 2013. godine, odnosno 20. noći ramazana 1434. h.g. mladi Srebreničani i Srebreničanke (njih 150) su uživali u druženju i prigodnom programu koji je organiziran u okviru edukacijskog programa za mlade MIZ-e Srebrenik.

Divne trenutke zajedničkog, omladinskog iftara s mladima su podijelili glavni imam MIZ Srebrenik Refik-ef Hodžić, te predstavnici Međunarodnog foruma solidarnosti-Emmaus gdin. Mohamed Yaser-posrednik u organizaciji iftara, te predstavnici, ujedno i donatori ovog iftara, Svjetska omladinska islamska asocijacija WAMY iz Saudijske Arabije i  RAF fondacija Ktar, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo i molimo Allaha da ih obilato nagradi.

Iftaru su, osim Glavnog imama, prisustvovali još i predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik, Mevludin-ef Joldić kao i članovi IO Medžlisa Srebrenik.

Izražavajući izuzetno zadovoljstvo organiziranim programom iskreno se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji, a posebno MIZ-e Srebrenik, gdin. Mohamed Yaser, te Svjetskoj omladinskoj islamskoj asocijaciji WAMY iz Saudijske Arabije i  RAF fondacija Katar, koji su pružili nesebičnu podršku u organizaciji omladinskog iftara.

Nadamo kako će ovakva praksa doista postati tradicija u Srebreniku i da će u narednoj godini ovom iftaru prisustvovati puno veći broj mladih postača.

Molimo Allaha da svim postačima olakša post u narednim danima Ramazana, njihov post ukabuli, a mladim postačima poveća snagu i ljubav prema Islamu.Amin!

Damir-ef Babajić

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/slikezamodul/oml-ift-sreb-07-2013