A+ A A-

Tuzla: Jalska džamija domaćin zajedničkom iftaru

Džemat Jalske džamije preksinoć je, na čelu sa imamom Nedimom ef. Derviševićem, organizovao zajednički iftar unutar džamije. Bilo je prisutno oko 60 džematlija koji su zajednički učestvovali u realizaciji, ove godine drugog po redu, iftara u Mehmedaginoj, odnosno kod Tuzlaka imenom poznatijoj Jalskoj džamiji.

zaj-ift-jal-dzam-tuz-07-2013-1

Na iftaru je prisustvovalo preko 60 osoba,  i to 18 polaznika halke Kur'ana koja djeluje pri Jalskoj džamiji, te ostalih džematlija. Zanimljivo je da se akšam namaz klanjao ispred džamije, a bogata iftarska sofra bila je postavljena unutar džamije.

Poslije iftara kahvenisalo se na džamijskim sofama do teravih namaza. Nakon klanjanja teravih namaza upriličeno je ramazansko sijelo za omladinu do kasnih sati na trijemu ispred džamije.

zaj-ift-jal-dzam-tuz-07-2013-2

Prema komentarima starijih džematlija i omladine koji su zajedno sa organizatorima učestvovali u pripremi ove aktivnosti, za njih je ovo druženje poslije iftara bilo nešto najljepše.

Iftari u ovom džematu polahko prerastaju u tradiciju. Do sada su organizirana dva, a planiraju se još dva iftara u ovom džematu.

Nedim ef. Dervišević