A+ A A-

Ramazan u Ramićima

Mjesto Ramići teritorijalno pripada općini Kreševo i nalazi na putu između Kiseljaka i Kreševa. U organizacionom smislu, Ramići pripadaju džematu „Crnići“, Medžlis islamske zajednice Kiseljak. Sastoje se od četrdesetak domaćinstava. Smješteni su u jednoj prelijepoj ravnici, kroz koju teče manja rječica. Džematlije ovog sela su poznati kao pošteni ljudi koji se bave poljoprivredom, šumarstvom ili su zaposleni u neku od lokalnih, privatnih firmi koje djeluju na prostoru Kreševa.

ramazan-ramici-07-2013-1

Ramazan u Ramićima ima posebnu draž zbog zajedničkih iftara i lijepog druženja. U središtu sela je smješten mekteb, koji je prema kazivanjima lokalnog stanovništva, sagrađen krajem sedamdesetih godina, 20. stoljeća. Svake godine se u ovom mektebu obavlja teravih-namaz i odvija mektebska nastava za djecu. Djeca pokazuju veliku želju za sticanjem vjerskog znanja i redovno dolaze u mekteb.

Ove godine je mekteb u Ramićima bogatiji za kvalitetne ćilime. Džematlije Jordanske džamije u Sarajevu su u toku mjeseca ramazana mijenjali ćilime i svoje stare su poklonili mektebu u Ramićima. Tako je ovaj mekteb u svojoj unutrašnjosti dobio još ljepši izgled. Također, ovo pokazuje da je mjesec ramazan uistinu mubarek mjesec u kojem se dešavaju one najljepše stvari.

Ovom prilikom se, u ime svih mještana Ramića, zahvaljujem predsjedniku Medžlisa IZ Kiseljak, gospodinu Admiru Čehi, koji je obezbijedio prijevoz ćilima iz Sarajeva u Ramiće, kombijem Medžlisa IZ Kiseljak. Također se zahvaljujem Ramić Džemi, Ramić Kemalu i Đelil Nuriji koji su učestvovali u transportu ćilima. Molim Allaha dž. š. da ih obilato nagradi za njihov trud!

Topalović Neđad