A+ A A-

Priznanje ljubuškom imamu Šemsi ef. Germiću

Kada Bog pošalje osobu koja preporodi rad Islamske zajednice u Ljubuškom, koja se poljuljala od 1945. godine, onda znaš da je efendija Germić stigao iz dubine historije. Njega je pripremila historija i oni koji su prepoznali njegove sposobnosti i poslali ga nama u Ljubuški, zaslužuju respekt i naše poštovanje. Naš Šemsudin je stigao u naše džemate iz Vlasenice, grada koji je u ratnom periodu žrtva genocida.

priz-sem-ger-07-2013-1

Njegovim dolaskom postali smo „vjerujući narod“ koji ispunjava sve ono što Islam traži od svojih vjernika. Na taj način bošnjačka zajednica je postala kompaktnija, jača, čvršća. To mogu primijetiti i oni koji to gledaju sa strane ako imaju dobru volju. Promijenimo aktivnosti: Obnova harema, zaštita vakufske imovine, zaštita Islamskih spomenika, nove plantaže voća kao i redovne aktivnosti u školu uređenja okoliša u džematima u kojima se naš Šemsudin kreće. Ljudski odnosi su popravljeni u onoj mjeri koliko vjernici drže do hadisa i tradicije islamskog nauka. Posljednja aktivnost efendije Germića oko asfaltiranja dionice Žabljak-Gožulj je pokazala da zaboravljena zajednica ljubuškim muslimana može uraditi puno više kada se angažira pod vodstvom onoga kojeg je pripremila dubina vjere, ljudstva, kulture i civilizacije.

Efendija hadži Germić je intelektualac koji je srušio stereotipe o neškolovanim „hodžama“ u Islamskoj zajednici. Šemso je moderni „hodža“, uvijek spreman na konverzaciju, komunikaciju, šalu, dijalog i saradnju sa svim ljudima dobre volje.

Uručujemo g. Germiću naš skromni dar koji će ga uvijek podsjećati na naš Ljubuški, na naše i njegove džemate i na dobre ljude Ljubuškog koji su mu davali i daju podršku u njegovom plemenitom radu.

Kemal Mahić