Promo banner

A+ A A-

18 učača Kur`ana u Klagenfurtu

U subotu, 29. juna 2013. godine, poslije ikindije namaza, u gradskoj sali u Klagenfurtu, u džematu Gazi Husrev-beg, upriličeni su završni mektebski ispiti i hatme, koji se tradicionalno održavaju zadnji vikend tekuće školske godine.Za ovu manifestaciju se kao i prošle godine tražila stolica više, jer je zainteresiranost za mekteb i djecu najaktuelniji dio rada u našem džematu.

18-uc-kur-klag-06-2013-1

Na početku manifestacije imam džemata, Omer Bušatlić, je prisutne između ostaloga podsjetio na hadis Poslanika s.a.v.s.: “Odgajajte vašu djecu u znaku voljenja Poslanika s.a.v.s., porodice Poslanika s.a.v.s. – ehlul-bejta, i učenja Kur’ana“.Nakon obraćanja imama, najmlađi polaznici mekteba su prezentirali dio onoga sto su naučili u mektebu.

Zatim se je prisutnima  obratio gost manifestacije prof. Abdurahman Kuduzović, imam islamskog centra Klagenfurt (inače ovaj centar okuplja više od 30 različitih nacionalnosti). Imam Abdurahman je prisutne podsjetio na važnost nadolazećeg ramazana, kao i na genocid koji se desio u Srebrenici.

Zatim je uslijedio glavni dio, u kome je 18 djece promovirano u učače Kur’ana.Za ovu manifestaciju su između ostaloga djeca naučila napamet sure: El-Infitar, El-Mutaffifin, El-Inšikak, El-Burudž, El-Eala,El-Gašijeh, Eš-Šems kao i druge kraće sure i dio ostaloga što su pripremili: klanjanje namaza, recitacije, opći islamski propisi i drugo.

Nakon što je svih 18 učača Kur’ana prezentiralo dio onoga što su naučili uslijedila je dodjela prigodnih poklona i priznanja, koje su uručili prof. Abdurahman Kuduzović i sekretar džemata Besim Mahovac zajedno sa imamom džemata Omerom Bušatlićem.

Moleći Allaha da naš rad bude od koristi i primljen kod Allaha, još jednom čestitamo djeci na postignutom uspjehu.

Mahovac Besim, sekretar džemata GHB-Klagenfurt

  • 0101