A+ A A-

Hatme u bužimskom džematu Prokop

U subotu, 22 juna 2013. godine, u džematu Prokop, upriličena je svečanost povodom polaganja hatmenskog ispita za devet polaznika iz mekteba ovog džema'ta. Ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj džematlija, roditelja i rodbine, kao i imama sa područija našega Medžlisa, na čelu sa glavnim imamom Mehmed ef. Harčevićem. Ove godine ispit je položila XIV generacija polaznika mektebske nastave pred muallimom Emsad ef. Bajrićem.

hat-prok

Svečanost je otvorio Dženan Bajrić učenjem odlomka Kur'ana, a nakon toga uslijedilo je i obraćanje domaćina Emsad ef. Bajrića, koji je poselamio prisutne, izrazio dobrodošlicu gostima, te predstavio 9 novih, mladih učača Kur'ana.

Poslije uvodne besjede Emsad efendije svršenici su pristupili učenju Kur’ana, a zatim su odgovarali na pitanja iz gradiva koje su izučavali tokom pohađanja mektepske nastave. Osim što su prezentovali nivo usvojenog znanja o islamu i njegovoj primjeni oni su svojim odgovorima usputno držali lekcije slušateljstvu i tako mu omogućili da nauči nešto novo ili u najmanju ruku da ponešto obnovi.
Nakon ispitivanja, uslijedilo je obraćanje predstavnika Medžlisa IZ-e u Bužimu Hamdije ef. Kovačevića imama u džema’atu Vrhovska. On je uputio čestitke učenicima, njihovim roditeljima i muallimu Emsad efendiji. 

Na kraju svečanosti Asmin ef. Mahmić imam u džema’atu Hafizovići je uručio uvjerenja o položenom hatmenskom ispitu i poklon Kur'ane svršenicima četrnaeste generacije ovog džema’ata. Hatmenski ispit položili su: Dizdarević (Zarif) Elma, Dizdarević (Sejad) Medina, Dizdarević (Ermin) Dženana, Dizdarević (Hašim) Zineta, Dizdarević (Remzija) Fikret, Durić (Husein) Belkisa, Mustafić (Husein) Merzuk, Mušić (Nihad) Zijad, Salkić (Edin) Mustafa.

Poslije dove koju je proučio Mehmed ef. Harčević, uslijedilo je klanjanje podne-namaza. Iza toga su rođaci, komšije, prijatelji i poznanici darivali slavljenike.

Na kraju, iskrene čestitke upućujemo svim svršenicima ispita, nihovim roditeljima, a posebne čestitke upućujemo njihovom muallimu, s dovom Allahu dž.š. da ih sve obilato nagradi za uložen trud.                    

Emsad B.