A+ A A-

Novi učači Kur'ana u džematu Tutnjevac Medžlisa IZ-e Srebrenik

tut-ucaAllah kaže: "Oni koji Allahovu Knjigu čitaju i molitvu obavljaju i od onoga čime ih Mi opskrbljujemo udjeljuju, i tajno i javno, mogu da se nadaju nagradi koja neće nestati. Da ih On prema onome što su radili nagradi i još im iz obilja Svoga da, jer On mnogo prašta i blagodaran je." (Prijevod značenja sure Fatir, 29.-30.)

Muslim bilježi od Ebu Umame da je Vjerovjesnik a.s. rekao: "Učite Kur'an, jer će, uistinu, on (Kur'an) doći na Sudnji dan kao šefadžija (zagovornik) onima koji ga budu učili.”

U nedjelju, 16. juna 2013.godine u džematu Tutnjevac upriličena je svečanost hatma-dova polaznika mektepske nastave ovog džemata. Naime, pet polaznika mektebske pouke iz ovoga džemata prezentirali su stečeno znanje iz Kiraeta i tako po drugi put polagali ispit koji su pred vjersko-prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik uspješno položili mjesec dana ranije.

Nakon klanjanja podne-namaza uslijedio je kratak mevludski program koji su izveli imami našeg medžlisa i medžlisa Gradačac. Na samom početku hfz. Kemal-ef Mehić proučio je ašere. Program je obogatio i Adnan Kukuljević izvođenjem ilahija i kasida. Prije samog izvođenja mevluda hfz. Damire-ef Jahić, imam džemata Tutnjevac uputio je riječi dobrodošlice prisutnim vjernicima. Prije samog učenja mevluda svršenici hatme su proučili nekoliko odlomaka iz Kur’ana, te je uslijedilo učenje mevluda. Nakon proučenog mevluda i programa kojeg su izveli svršenici hatmi Damir-ef je pozvao glavnog imama Refik-ef Hodžića da se kratko obrati džematu i uputi par savjeta. Nakon nadahnutog govora glavnog imama u kojem je istakao važnost porodice i obaveze djece i roditelja, te nakon što je čestitao roditeljima, džematu, džematskom odboru, djeci i Damir-ef pozvao je vaiza da počasti prisutne vjernike. Prigodnim  i veoma interesantnim dersom obratio se Hfz. Mirnes-ef. Spahic, professor u Behram-begovoj medresi u Tuzli,  koji je svojom lucidnošću i duhovitošću u govoru vidno zainteresirao mnogobrojne prisutne džematlije.

Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jakomali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti. 

Polaznici koji su položili hatmenski ispit su:

1. Suljic Sumeja, kći Sefika i Amine

2. Mujanovic Ahmed sin Mirsada i Semije

3. Salkic Fatima kći Refika i Samile

4. Mustafic Azmir sin Mustafe i Hadzire

5. Mustafic Munira sin Mustafe i Hadzire

Običaj je u ovakvim prilikama da se učesnicima ispita uruče nagrade a ovaj puta su ih uručili predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, džemata Tutnjevac i nekoliko pojedinaca koji su svoje zadovoljstvo pokazanim znanjem imenovanih učenika htjeli izraziti i na takav način. U ime Medžlisa poklone je uručio glavni imam Refik-ef Hodžić. A diplome je uručio hfz. Mirnes-ef Spahić, a u ime džemata poklone je uručila član džematskog odbora Fehima Cviko.

Na kraju je proučena dova a proučio je hfz. Kemal-ef Mehić, čime je program i formalno završen. Prisutni imami i roditelji su čestitali hfz. Damir-ef. na još jednoj uspješno izvedenoj generaciji poželjevši mu još puno sličnih manifestacija. Naravno, roditelji nisu propustili priliku nagraditi trud vrijednog imama hfz. Damir-ef koji je posebno bio ponosan na svoje učenike.

Svim svršenicima hatmi, njihovim roditeljima i muallimu čestitamo na postignutom uspjehu uz dovu Uzvišenom da ih obilato nagradi za uloženi trud i napor, te d aim podari uspjeha u budućem radu. Amin!

Damir-ef Babajić