A+ A A-

Tešanj: Okončana mektebska 2012/13. godina

2012-mek-krajZavršenim ispitima, podjelom mektebskih knjižica, 15. sportskim susretima i hatmama polaznika mektebske nastave okončana je mektebska 2012/13. godina na području Medžlisa IZ-e Tešanj.

Na završim ispitima polaznika mektebske nastave provedenim u periodu od 18.05. zaključno sa 08.06.2013. godine od 3.175 upisanih polaznika prisustvovalo 2.596 (81,76%). Od ukupnog broja upisanih tokom godine je u sufari učilo 908 polaznika, a u Kur'anu 1.019 od kojih je njih 612 završilo hatmu. Najviše polaznika prisutnih na završnim ispitima bilo je u mektebima: Šareni mekteb 183, Miljanovci 162,  Miljanovci Novi 146,  Jelah 143 i Šije 127.

Svim upisanim polaznicima su u subotu, 08.06.2013. godine uručene mektebske knjižice, prvi puta ove godine identične za sve mektebe na područja Muftiluka zeničkog. Obrasci knjižica su izrađeni tako da mogu pratiti polaznika mektebske nastave kroz svih 9 mektebskih godina.

Na tradicionalnim 15. po redu sportskim susretima „Mekteb 2013“ održanim 09.06.2013. godine na sportskom stadionu „Šibovi“, FK „Borac“ Jelah,  učestvovale su ekipe iz svih 32 mekteba na području ovog Medžlisa. Pred početak takmičenja prisutnim muallimima i polaznicima prigodno su se obratili predsjendik komosije za provođenje takmičenja i koordinator za rad sa mladima Ramo ef. Svrzo, prof., glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić i predsjednik Savjeta MZ Jelah Ismet Zeničanin.

Takmičenje je provedeno u tri discipline: malom nogometu (fudbalu), tračanju na 100 metara i skoku u dalj iz mjesta. Nakon provedenog takmičenja pobjednici su bili: u fudbalu - 1. mjesto ekipa mekteba Baobare, 2. mjesto ekipa Šarenog mekteba i 3. mjesto ekipa mekteba Šije, u trčanju - na 100 metara 1. mjesto Salih Delić iz mekteba Miljanovci, 2. mjesto Abdulah Haušić iz Šarenog mekteba i 3. mjesto Ahmed Husibegović Raduša, u skoku u dalj - 1. mjesto Asim Jacić iz mekteba  Miljanovci Novi, 2. mjesto Emir Karahmet iz mekteba Miljanovci i 3. mjesto Tarik Alić iz mekteba Šije Gornje Polje. Pobjednicima uručene diplome i nagrade.  Domaćin takmičenja bio je džemat i Mjesna zajednica Jelah, kojima je organizator Medžlis IZ-e Tešanj dodijelio prigodne zahvalnice, dok su sponzori takmičenja bili Medžlis, Općina, Sberbanka i „Alfa i Omega“.

Ovogodišnjim sporstkim susretima prisustvovao je nogometni reprezentativac BiH Avdija Vršajević koji je podsjetio prisutne na vrijeme kada je kao polaznik mektebske nastave u džematu Raduša osvojio 1. mjesto na sportskim susretima održanim u džematu Miljanovci.

Posebno je bilo svečano na hatma-dovama polaznika mektebske nastave koje su organizirane u 21 džematu. Najviše polaznika bilo je na hatma dovama polaznika mektebske nastave Šarenog mekteba (od ukupno upisanih 270 polaznika u Kur'anu učilo 110 od kojih je 72 završilo hatmu) održanim u prepunoj Čarši džamiji u Tešnju 05.06.2013. godine, čime je obilježena i mubarek noć Lejlelu-l-Mi'radž,  gdje se prisutnim polaznicima, njihovim srećnim roditeljima i prijateljima prigodno obratio glavni imam i uručio svjedodžbe o završenoj hatmi. Među ovim polaznicima je bio i ovogodišnji pobjednik na takmičenju polaznika mektebske nastave iz Kiraeta za stariji uzrast na nivou Medžlisa Tešanj, Muftiluka zeničkog i Rijaseta IZ-e u BiH – Anes Mulić i njihovi muallimi Salih ef. Haušić, prof., Enver ef. Kurti, prof., hafiz Ahmed ef. Bukvić, prof. i hafiz Nijaz ef. Malagić, prof.. 

Kuriozitet je da su tačno prije sto godina tj. 05. juna 1913. godine,  održane  tahme III razreda muške mektebi ibtidaijje u Šarenom mektebu. Te godine ukupno je u muškoj mektebi ibtidaijji bilo upisano 144 polaznika, od kojih 28 u III, razredu, 51 i II i 65 u I razredu, a muallimi su im bili h. Osman ef. Morankić upravnik i I muallim, h. Osman ef. Brkić II muallim i Hakija Korajlić III muallim.  U tom periodu pored zaključnog mektebskog ispita na kraju mektebske godine organizirane su i hatme za sve razrede mektebi ibtidaijja. Tako su za II razred hatme održane 11. juna,  a za I razred 19. juna 1913. godine.

Po broju završenih hatmi odmah iza Šarenog mekteba su mektebi Miljanovci 71 i  Miljanovci Novi sa 56.

Nakon sumiranja svih rezultata i ocjene glavnog imama najbolje rezultate u mektebskoj 2012/13. godini na području ovog Medžlisa postigli su:

1. mekteb Medakovo – muallim Sadulah ef. Salkanović,

2. Šareni mekteb sa 4 muallima muallimi Salih ef. Haušić, prof., Enver ef. Kurtić, prof., hafiz Ahmed ef. Bukvić, prof. i hafiz Nijaz ef. Malagić, prof., 

3. mekteb Miljanovci – muallim Raif ef. Hasak, prof.,

4. mekteb Jelah – muallim Almir ef. Hadžić, prof. i

5. mekteb Oraš Planje – Suljo ef. Djedović, prof..

(miztesanj.ba)