Promo banner

A+ A A-

Polaznici mekteba Brda, MIZ-e Srebrenik, posjetili Jajce i Travnik

Dana 02.06. 2013 godine (nedjelja) iz džemata Brda je organizirana ekskurzija polaznika mektebske nastave u Jajce. Uz polaznike mektebske nastave put Jajca krenuli su i njihovi roditelji (njih ukupno 43). Autobus prepun radosnih lica djece i roditelja krenuli su iz džemata Brda, ispred džamije, u 5 h i 30 minuta. Obišli su nekoliko destinacija. Prva destinacija je bila u Travniku gdje su stigli u 09 h, gdje su se počastili ćevapima na plavim vodama. Nakon toga su krenuli prema Jajcu, gdje su stigli u 11 h i 30 minuta. U Jajcu su prvo posjetili džamiju Esme-sultanije, tu su klanjali podne-namaz, a zatim su posjetili Katakombe, Stari grad, muzej Avnoja, vodopade i na kraju su posjetili Plivsko jezero i mlinove na Plivi. Sve ovo ne bi mogli, i ne bi znali da im Medžlis IZ-e Jajce nije obezbijedio vodiča Sedin ef. Joldića, koji ih je proveo kroz kraljevski grad i pokazao im sve ove kulturno-historijske spomenike. Ovom prilikom se zahvaljujemo Medžlisu IZ-e Jajce i Sedin ef. Joldiću koji im je mnogo pomogao da ova ekskurzija bude što ljepša i ugodnija. Molimo Uzvišenog da im ukabuli njihov trud. U povratku iz Jajca svratili su u islamski centar “ Kalibunar”, u Travniku, gdje su klanjali ikindiju-namaz i gdje ih je Adnan, mujezin ovog džemata proveo kroz ovo veleljepno zdanje i informisao ih o aktivnostima i historijatu ovog uzornog džemata.

brd-eks

Na kraju polaznici mektebske nastave nisu mogli sakriti ozarena i vesela lica, a jedan od njih nam je kazao: “Hvala efendiji Ramizu što nas je odveo na ekskurziju. Do sada nisam nikad video onakve ljepote. Išao sam x puta sa školom na ekskurziju ali nikada mi ovako lijepa ekskurzija nije bila. Nadam se da će nas efendija i iduće godine negdje odvest da se ovako lijepo družimo…”.

Na kraju želimo zahvaliti Ramiz-ef Joldiću na uspješno okončanoj mektepskoj godini, na postignutim rezultatima tokom mektepske godine, te da mu Uzvišeni Allah podari snage i uspjeha u budućem radu, a polaznicima mektepske nastave želimo ugodan boravak na raspustu, da sačuvaju stečeno znanje i bolji uspjeh u idućoj mektepskoj godini. Amin!

brd-eks3

Damir-ef Babajić