A+ A A-

Obilježavanje majskih dana otpora „Trepala-Skresci 2013.“

U posljednjoj agresiji na BiH, mjesec maj na području općine Lukavac ostat će upamćen kao mjesec otpora zlu, kao mjesec pobjede dobra i kao mjesec u kojem je svjetlost nadjačala tamu. U tom mjesecu 1995. godine na području naše općine desilo se nekoliko vrlo bitnih, za slobodu ovog naroda, odlučujućih bitki.

28. maj ostaće upamćen kao dan kada je oslobođena jedna od najvažnijih „kota“ , kada su oslobođene Trepale – „Vrata Ozrena“, planine sa koje je četnički agresor sijao smrt po nedužnom narodu lukavačke, ali i mnogih drugih općina.

Ovaj datum se već 18. godina obilježava kao Dan otpora i oslobođenja Devetaka, kada se na području našeg džemata (mjesne zajednice) dešavaju različiti vjerski, kulturni, sportski, zabavni i drugi sadržaji.

Tako je bilo i na ovu osamnaestu godišnjicu.

Svečane hatme za 55 polaznika mektebske nastave mekteba devetak

U povodu „Majskih dana otpora“ u džamiji u Devetaku u subotu, 26. 05. 2013. godine upriličena je svečanost „Hatma-dove“ za 55 polaznika mektebske nastave koji su u 2012./2013. mektebskoj godini proučili hatmu.

dani-otp2

 

Svečanost je upriličena u džamiji u Devetaku sa početkom u 19 sati u prisustvu izuzetno velikog broja roditelja, deda, nena, rodbine i džematlija koji su došli da svojim prisustvom uveličaju ovu svečanost. Svršenici hatme su se prisutnima poredstavili učenjem odlomaka iz Kur'ana te izvođenjem ilahija. Svečanosti je prisustvovao i glavni imam MIZ Puračić, Zijad ef. Vehabović koji je izuzetno nadahnutim govorom se obratio prisutnima te izrazio svoje čestitke djeci, roditeljima, muallimu te cijelome džematu na ovom izuzetnom događaju.

Imam džemata i muallim Amel ef. Muminović, upoznao je prisutne sa stanjem u mektebu, te istakao da je u ovoj mektebskoj godini u mekteb upisano 142 djece, te da njih 76 uči Kur'an.

Večer Kur'ana

Isitim povodom 27. 05. 2013. godine, u ponedjeljak nakon akšam-namaza uprličena je Večer Kur'ana u džamiji u Devetaku, gdje su naš džemat počastili svojim prisustvom i učenjem Kur'ana hafizi: hfz. Davud Efendić (učenik 3. razreda Behram-begova medresa Tuzla), hfz. Emir Sinanović Emir (učenik 3. razreda Behram-begova medresa Tuzla), te Salih ef. Meštrovac imam Lubine džamije (Vratnik – Sarajevo).

dani-otp3

 

Večer je otpočela učenjem ašereta polaznice mektebske nastave Devetak Adne Omerčić te učenjem ašereta Semira ef. Omerčića svršenika Al-Azhara koji je, također, bio polaznik mektebske nastave mekteba Devetak .

Ovaj program dodatno su svojim glasovima ukrasili imami, članovi hora MIZ Puračić u Lukavcu.

Da ova večer bude posebna doprinjelo je prisustvo mr. hfz. Sulejmana Bugarija koji je izuzetno lijepim učenjem Kur'ana i vrlo nadahnutim predavanjem okrijepio srca prisutnih i podsjetio na bitne moralne osobine kojima treba da se ukrasi svaki musliman i muslimanka.

dani-otp4

Večer je završena predivnim učenjem Kur'ana Salih ef. Meštrovca a dovu je proučio hfz. Bugari.

Posebna radost džematlija je što je obje večeri džamija bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

U utorak 28.05.2012. godine upriličen je prijem za šehidske porodice te je proučen tevhid šehidima Devetaka.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinjeli realizaciji i popularizaciji ovog vrlo važnog datuma.

DŽEMATSKI ODBOR