A+ A A-

U Srebreniku obilježena mubarek noć Lejle-i-Miradž

Centralna manifestacija na području Medžlisa IZ-e Srebrenik održana je u džamiji džemata Previle, gdje je upriličen i prigodan vjerski program, mevlud i hatma dove deset polaznika ovog mekteba. Povodom obilježavanja ove posebne noći u životu muslimana predavanje je održao profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu hfz. mr. Kenan-ef Musić.

cent-svec

Noć Lejle-i-Miradž za vjernike islamske vjeroispovijesti predstavlja noć putovanja Poslanika Muhameda od Mekke do svetog hrama Al-Aksa u Jeruzalemu, a potom i uzvišenog putovanja na kojem je muslimanima propisan namaz kao jedna od osnovnih vjerskih dužnosti. U ovoj večeri, nakon teških trenutaka u životu, poslanik Muhammed a. s. je doživio veliku počast. On je u jednom djeliću noći prenesen nadnaravnom jahalicom iz Meke u Jerusalem, a otud je uzdignut u najviše nebeske sfere. Noć Miradža se smatra jednom od najviših mudžiza, odnosno nadnaravnih čuda koja su svojstvena samo Allahovim dž. š. Poslanicima. Bošnjaci u velikoj mjeri slave i obilježavaju ovu posebnu noć u životu muslimana. Skoro da nema džamije koja neće imati svečanost na kojoj će se govoriti o Miradžu.

Mubarek noć Lejle-i-Miradž, jedan od najznačajnijih praznika u islamskom kalendaru, obilježena je i na Medžlisu IZ-e Srebrenik u džematu Previle. Tako je usrijedu(05.06.2013. godine) u prepunoj  Džamiji džemataPrevilenakon klanjanog podne-namaza koji je predvodio glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef Hodžić održan prigodan mevludski programu povodu blagoslovljene mubarek noći Lejle-i-miradža i Dana vakifa, te uz mevludski program upriličena je još jedna svečanost. Pred velikim brojem prisutnih džematlija, deset kandidata iz ovog džemata, na svečan način je dobilo diplome o završenom hatmenskom ispitu. Isti ispit su, pred vjersko- prosvjetnom komisijom Medžlisa islamske zajednice Srebrenik, u sastavu Refik-ef Hodžić glavni imam, hfz Esmir-ef Selimović i hfz Damir-ef Jahić, ranije uspješno položili.

Program je počeo Kur'anom Časnim. Prije podne-namaza imami su proučili Ja-sin i poklonuli proučenu hatmu pred duse svih rahmetli vakifa.

 Na samom početku, nakon klanjanja podne-namaza i proučenog ašereta prisutnima se obratio imam ovog džemata NihadefendijaIbrišević, poselamio veliki skup i uputio riječi dobrodošlice i zahvalio se svima na njihovom dolasku ,nakon čega su svršenici hatmi proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana i nekoliko ilahija i recitacija, a čast izvođenja samog programa pripala je imamima MedžlisaIZ-eSrebreniki Tuzlakoji su u potpunosti opravdali ukazano im povjerenje, prisutni su mogli uživati u učenju Kur'ana, učenju ilahija i kasida, te interpretiranju odlomaka Mevlud-i šerifa.

Prisutne je poselamio i sa par savjeta počastio glavni imam Medžlisa IZ-e Srebrenik Refik-ef Hodžić. Poslije glavnog imama uslijedio je prigodan vazu-nasihat uvaženog hfz. mr. Kenan-ef Musića. Nakon što je uputio čestitke djeci, roditeljima i imamu džemata Previle hafiz je prisutne nadahnuo svojim umiljatim glasom i prelijepim vazom.

Na taj dan u svim džamijama na Medžlisu IZ-e Srebrenik proučen je tradicionalni mevlud povodom noći lejle i miradž.

Na kraju ovog dijela programa uručene su diplome o završenom hatmenskom ispitu a dobili su ih:

- Alić Amar sin Mevludina i Hedije

- Ibrahimbegović Kanita, kći Idriza i Jasmine

- Jakubović Ajla, kći Refika i Enise

- Dugalić Šejla, kći Šemse i Ajne

- Ibreljić Emir, sin Šemsudina i Dude

- Ibrahimbegović Sead, sin Muriza i Hasibe

- Hasić Alija, kći Memsudina i Edine

- Ibrahimbegović Kerim sin Idriza i Jasmine

- Ibrahimbegović Samra, kći Ibrahima i Safete

- Ibrahimbegović Safet, sin Ibrahima i Safete

Svim kandidatima uručeni su i prigodni pokloni od strane džemata Previle kao i od   Medžlisa islamske zajednice Srebrenik koje su uručili predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin-ef Joldić,hfz. mr. Kenan-ef Musić, Hadži Husejn Johić- Predsjednik džematskog odbora u Hamburgu, svršenike hatmi obradovao je jednoobraznom odjećom, pored toga nijjet hadžije Huseina bila je da poveća br. Preporoda, našem džematu jedinog islamskog informativnog časopisa IZ-e u Bosni, i pretplatio je 2 broja za cijelu godinu, za dva najbolja polaznika mektebske nastave, te hadžija Ragib Alić svršenike hatmi obradovao je novčanim sredstvima uručivši im kovertu. Na kraju hediju imamu i muallimu Nihad-ef u ime Medžlisa IZ-e Srebrenik uručio je predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik Mevludin-ef Joldić, čestitajući mu na uspjehu i poželio mu još uspjeha u narednom periodu. Mevludski program je okončan učenjem odlomka iz Kur'ana i učenjem prikladne dove, čime je program i formalno završen. Vrijedno je za istaknuti kako je prostor ove džamije još jednom bio jako mali da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovoj svečanosti.

Za sve zvanice ugostio je vrijedni hadžija Muharem Subašić, molimo Allaha da ga nagradi. Molimo Allaha danagradiobilatomnagradomsve one koji su ostavili svoje obaveze taj dan i došli da prisustvuju mevludskoj svečanosti, kao i 25 prisutnih imama sa Medžlisa Srebrenik iTuzle. Amin!

Damir ef. Babajić