A+ A A-

Održana sedma mektebska akademija MIZ Mostar

7-mek-aka-iJoš jedna mektebska godina je iza polaznika mekteba Medžlisa IZ Mostar. Njen završetak ponosne mekteblije, zajedno sa svojim muallimima i muallimama, obilježili su na svečan i prigodan način. Priređujući Mektebsku akademiju, polaznici mekteba našeg medžlisa, željeli su istaći zadovoljstvo što su još jednu mektebsku godinu uspješno priveli kraju, što su još jednu stepenicu na putu njihovog sazrijevanja hairli prešli i okrunili se znanjem koje su im nesebično prenosili njihovi muallimi i muallime.

Mektebska akademija priređena je u avliji Kulturnog centra “Kralj Fahd“ na Bunuru, a otpočela je učenjem odlomka iz Časne Knjige od strane Haruna Pobrića, polaznika mekteba Donja Mahala. U prisustvu velikog broja roditelja, predstavnika javnog i kulturnog života grada Mostara, kazivali su svoju priču polaznici mekteba Medžlisa IZ Mostar, priču o uspomenama na prve sure i dove koje su naučili u mektebskim odajama. Još jedna završena mektebska godina podvig je ponosnih mekteblija, njihova pobjeda i želja da Allah, dž.š., bude zadovoljan s njima i njihovim roditeljima, koji su ih slali u mekteb – istakli su u toku programa.

Recitalima, ilahijom i kasidom, skečevima, kojima su nasmijali i poučili prisutne, mekteblije su upotpunile svoju Mektebsku akademiju, a u tim dijelovima programa predstavili su se polaznici mekteba: Zalik, Blagaj, Šarića džamija, Pograđe.

Po prvi put na Mektebskoj akademiji nastupio je poseban mektebski hor, koji je osnovan prošle godine, a koji ujedinjava djecu svih mekteba. On je izveo nekoliko ilahija i kasida i svojim izvedbama oduševio prisutne na Mektebskoj akademiji.

U toku svečanog programa, kao onaj koji stalno gleda naprijed i veliku pažnju posvećuje upravo mektebu, obratio se i prof. Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Mostar.

U svom kratkom, ali nadahnutom kazivanju, Glavni imam je poručio: „Za nas je ovo posebno drag i važan događaj, koji nas oplemenjuje, obogaćuje i motivira da svi zajedno istrajavamo na planu afirmacije i poboljšanja mekteba i mektebskog odgojno-obrazovnog rada. Uspjeh mekteba u današnjim, izuzetno izazovnim životnim prilikama, zavisi od stepena uključenosti svih odgojnih faktora u njegovu realizaciju. Zato je podjednako važno da u njega budu aktivno uključeni i roditelji, i porodica, i džemat, i vjeroučitelj, a naravno najvažnije da svim svojim bićem i srcem u njega budu uključeni imami - muallimi i muallime. Kada se to sve zajedno posloži i udruži, i ta sva pozitivna energija i raspoloženje uključi, onda je, s Božijom pomoći, uspjeh mektebu zagarantiran."

Kao i proteklih godina, i ove je, na Mektebskoj akademiji, Medžlis IZ Mostar dodijelio nagrade najboljima, istaknutim pojedincima ... Nagrade su dodjeljene za najbolje na takmičenjima iz općeg znanja i kiraeta, za mlađe i starije grupe, te ekipne pobjednike pomenutih takmičenja.

Kao pobjednici u kategoriji općeg znanja, nagrade su primili: za 3. mjesto Selma Mrndžić, mekteb Dračevice, za 2. mjesto Rejhana Pobrić, mekteb Donja Mahala, za 1. mjesto Nejra Isić, mekteb Kočine - Masline.

U kategoriji kiraet – mlađa grupa nagrade su dobili: za 3. mjesto Emir Drežnjak, mekteb Zalik, za 2. Mjesto Hasan Gološ, mekteb Musalla, za 1. mjesto Lejla Marić, mekteb Kočine – Masline.

U kategoriji kiraet – starija grupa nagrade su dodjeljene: za 3. mjesto Aiši Čevri, mekteb Vrapčići, Jahji Bećoji, mekteb Kočine – Masline, Harunu Pobriću, mekteb Donja Mahala.

Za ekipne pobjednike takmičenja, nagrade su pripale: za 3. mjesto mektebu Donja Mahala, za 2. mjesto mektebu Vrapčići i za 1. mjesto mektebu Kočine – Masline.

Glavni imam MIZ Mostar dodijelio je zahvalnice za uspješno realizovanu manifestaciju „Dani otvorenog mekteba“, a one su pripale osnovnoj školi „Mujaga Komadina" i IV osnovnoj školi.

Medžlis IZ Mostar dodijelio je i posebnu zahvalnicu, a koja je, zbog izuzetnog doprinosa u realizaciji odgojno-edukativnog programa „Kamp za mujezine“, pripala Amir ef. Deliću, imamu i muallimu Ćose Jahja – hodžine džamije na Musalli.

Cjelokupan program Mektebske akademije voditeljskom riječju propratile su mekteblije: Sara Kazazić, Denis Tojaga i Lamija Jugo, koji su lijepim i ugodnim vođenjem programa ostavili poseban utisak na prisutne.

  • 7-mek-aka7-mek-aka