A+ A A-

Bosanska Krupa: Ekskurzija za polaznike Jezerski-Dijelovi i Tromeđa

Džemat Dijelovi-Jezerski i džemat Tromeđa, su sa svojim imamima, Muhamed ef. Begić i Husejn ef. Sijamhodzić, priveli kraju mektebsku godinu, te su već zakazani termini završnih ispita kod nas poznatih kao Hatma-dova, a povodom toga, a i kao satisfakcija i stimulans za buduće generacije je uslijedila fantastična ekskurzija u Travnik.

mek-eks-jd-tro-06-2013-1

Posjeta Travniku
U nedjelju 02.06. desila se jednodnevna ekskurzija, sa mektebskim mališanima dvaju džemata: Dijelovi-Jezerski i Tromeđa, koja je imala za cilj da razveseli mališane, nagradi ovogodišnje svršenike, stimuliše iduće generacije, i nauči nečem novom sve učesnike u ekskurziji. Prije polaska smo naravno klanjali Sabah-namaz u svojim džamijama u džematu sa mektebskim polaznicima, a neposredno nakon toga smo otpočeli svoj jednodnevni izlet. Nakon poprilično duge vožnje smo stigli u džemat Turbe-Travnik. U ranim prijepodnevnim satima negdje oko 10 sati, nas je dočekao naš domaćin, agilni i aktivni imam džemata Turbe, Ahmet ef.Skopljak, te je uslijedio edukativno-rekreativni program prožet zabavom i oduševljenjem naših mališana. Imali smo za cilj da djeca posjete medresu u Travniku po imenu Elči Ibrahim-pašinu, ne zaobilazan detalj je također i posjeta Šarenoj džamiji što smo i učinili, zatim je uslijedio odmor na Plavim vodama, za koje kažu ako se desi da dođete u Travnik a ne posjetite ovu ljepotu, kao da niste ni bili u ovom Vezirskom gradu.
Posjeta šehidskom mezarju
Nakon ručka smo prošetali starim dijelom grada, sa željom da posjetimo šehidsko mezarje i zijaretimo naše Krajišnike-šehide, te im skupa svima, kao i šehidima naše domovine proučimo Ja-sin, te zamolimo Boga dž.š. da im njihov šehadet primi inšaallah. U ovim šehitlucima je i akobogda šehid rodom iz džemata Dijelovi-Jezerski, r. Idriz Crnkić, koji je ukopan zajedno sa svojim saborcima krajišnicima, koji su svoje živote dali za našu vjeru i zemlju.
Druženje u Turbetu
Nakon posjete šehitlucima, zaputili smo se nazad u Turbe kod svoga domaćina, koji je u međuvremenu otišao da obavi podne namaz sa svojim džematlijama u džamiji. Naravno mi iako nismo stigli na vrijeme, što je u jednu ruku i dobro oformili smo svoj džemat i tom prigodom ponovili i u praksi primjenili više stvari: mujezinjenje, namaz u dzematu, namaz musafira-skraćivanje namaza kao obaveza itd..a nakon podne namaza, tu u blizini džamije su predivni sportski tereni, gdje nas je imam-domaćin sviju skupa odveo na jedno prelijepo sportsko druženje. Svaki imam je uzeo učešće u ekipi sa svojim mektebom, a pobjednik na kraju i nije bitan, jer je ovo bilo prijateljskog karaktera, uglavnom pobjeđivali su svi jer je mnogo utakmica odigrano do ikindije. Za one koji se nisu našli u nogometu, kao i mi iako mladi imami, ali ipak dosta odskačemo od mališana, bilo je u džamiji obezbjeđeno da se igra stoni tenis. Tu je bila i aleja za šetanje, i klupe za druženje koje su najradije koristile djevojčice.
Sve u svemu, proveli smo predivan dan, u kojem smo mnogo toga vidjeli, praktično uradili, te pritom uživali i družili se.
Zahvala donatorima
Prije nego završim ovu reportažu, ne mogu a da se prije svega ne zahvalim Dragom Bogu dž.š. što nas je uistinu vrijeme poslužilo, jer danima prije izleta, i u putu prema kući neprestano je kiša padala. A kad Allah nešto hoće i to smo se osvjedočili da On to može, dao nam je da taj dan ama baš cijeli bude lijep, topao, i bez padavina, el-hamdu lillah!
A dužni smo i zahvaliti dvojici ljudi, koji su uzrok mnogih veselih i obradovanih lica jer je nekolicina djece na ovo putovanje išla o njihovom trošku i po sniženoj cijeni.
Hadžija Ramzo Kanurić džematlija džemata Dijelovi-Jezerski, je sa svojom familijom počastio i obradovao besplatnim putovanjem jednu grupu učenika koji su zaslužili ovaj gest, zbog dobrog učenja, ponašanja i redovnih dolazaka na mektebsku pouku, i ovim putem se zahvaljujemo i njemu i njegovoj porodici.
Auto-prevoznik, vlasnik turističke agencije Putnik Turs, džematlija džemata Tromeđa, je odrekavši se dijela svoje zarade, doprinio da karta za ovaj izlet bude svega 20KM, na čemu mu se također zahvaljujemo, jer ovih dana su bile i školske ekskurzije, pa bi mnogo teže bilo organizirati ovaj izlet da je cijena bila veća.
Ovo su naša dva vakifa, dobrim djelom i donatori ovog putovanja, neka ih Uzvišeni obilato nagradi, onako kako to samo Njemu dolikuje, a do nekog drugog putovanja, se nadamo da ćemo prije svega imati još mnogo više dobrih učenika, i mnogo više donatora, pa će u tom slučaju svi oni koji budu dobri biti nagrađeni besplatnom ekskurzijom.
Muhamed Begić
Husejn Sijamhodžić

  • 0101