A+ A A-

Bos. Gradiška: Održane hatme u džematu Orahova

hat-bg-orah-06-2013-1

U subotu, 1. juna 2013. godine bilo je uistinu svečano i veselo u džematu Orahova. U prepunoj Maholskoj džamiji u džematu Orahova nakon podne namaza održane su hatme za svršenike mektebske nastave. Svoju prvu hatmu  završili su, i to:  Meho Sejkić, Nermina Sejkić, Zerina Žlibanović, Medina Žlibanović, Edin Dudaković i Harisa Dudaković.

Šaćir ef. Kobilica, imam u džematu Orahova i muallim, koji je poučio ovu djecu, poselamio je prisutne goste i zaželio da se lijepo i ugodno osjećaju u ovom džematu. Isto tako, Zejnil ef. Latifović, glavni imam Medžlisa poselamio je prisutne i zahvalio imamu na njegovom trudu. Posebno je čestitao učenicima koji su položili hatme i onima koji se za to pripremaju. Zahvalio je i njihovim roditeljima što redovno šalju djecu u mekteb.

Provjeru znanja  izvršio je  Safet ef. Beganović  glavni imam Medžlisa IZ Bos. Dubica, koji je pohvalio učenike. Prisutnima se obratio i muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić. Istakao je važnost ovoga dana za sve džematlije Orahove, Bosanske Gradiške i Muftijstva banjalučkog. Kazao je da je mektebska nastava osnovni i glavni stub u djelovanju Islamske zajednice. hat-bg-orah-06-2013-2Ovi današnji rezultati svjedoče nam o tome. Pohvalio je učesnike hatmi, njihovog muallima, roditelje i sve koji su na bilo koji način doprinijeli da se Kur'an uči u ovom mjestu. Nakon govora, muftija im je uručio šehade koje im je za ovu prigodu pripremio Medžlis IZ Bos. Gradiška.

Nakon uručivanja šehadi džematlije su priredile ručak za sve prisutne. Na licima prisutnih osjetilo se zadovoljstvo i radost što su imali priliku slušati mlade glasove, koji će ako Bog da, nastaviti učiti Kur'an.

R. Senad