A+ A A-

Izlet na Bijambare polaznika mektebske nastave sa područja Općine Ilijaš

U subotu, 01.06.2013. godine, redovni polaznici mektebske nastave ilijaških džemata (Medžlis IZ Sarajevo) posjetili su zaštićeno izletište Bijambare, koje se nalazi na ilijaškoj općini između sela Nišići i Krivajevići.

mek-il-izl-bijba-06-2013-1

Bijambare su poznate po prelijepom ambijentu crnogorične šume, pejzažu koji obuhvata površnu od 479 ha zaštićenog prostora.  Ovo izletište krase planinske kućice, prostor za sport i zabavu, a tu su i nezaobilazne bijambarske pećine.

Polaznici mektebske nastave mekteba Podlugovi, Mrakovo, Novi Ilijaš, Stari Ilijaš, Misoča, Malešići, Srednje, C.Rijeka i Gajevi zajedno sa svojim mu'allimima imali su priliku uživati u planinskoj idili, vožnji eko-vozom i obilasku bijambarskih pećina.

Poseban ambijent upriličili su polaznici mektebske nastave odigravši mektebski turnir u fudbalu između džemata. U vrlo neizvjesnom finalu između džemata Misoča i Mrakovo pobjedu su odnijeli Mrakovljani.

Cilj ovakvih i sličnih projekata ilijaških džemata je nagraditi redovne polaznike mektebske nastave te međusobno upoznavanje polaznika mektebske nastave kroz druženje, sport i dr. aktivnosti.

Nadamo se da će ovaj izlet ostati dugo u sjećanju polaznika mektebske nastave i da će doprinijeti njenoj posjećenosti i kvalitetu.

Posebnu podršku u realizaciji ovoga izleta pružila je općina Ilijaš na čelu sa načelnikom Fazlić Akifom, kome se ovom prilikom toplo zahvaljujemo.

Sejid Strika

  • 0101