A+ A A-

Džemat Kalmar u Švedskoj uselio u vlastite prostorije

U subotu, 25. maja 2013. godine bilo je svečano u švedskom gradu Kalmaru, gdje su se Bošnjaci nakon devetnaest godina zalaganja izborili za vlastite džematske prostorije. Tim povodom su organizirali mevlud na kojeg se odazvao velik broj džematlija, a posebno zadovoljstvo je svima učinio glavni imam IZBuŠ, Idriz ef. Karaman, sa prigodnim predavanjem i učešćem u prelijepom mevludu.

mev-sved-05-2013-1

Imam džemata Edin ef. Pepić bio je taj dan najsretniji čovjek u Švedskoj, što se moglo osjetiti iz njegovog emotivnog obraćanja:

- Uz Božju pomoć, evo, uspjeli smo se useliti u vlastite prostorije i već smo osjetili šta znači biti svoj na svome. Zajedničke prostorije sa BH-udruženjem nam nisu uvijek mogle biti na raspolaganju, pa nismo mogli ni imati nekih redovnih aktivnosti, ali se to sada uz veliki trud i odricanja mnogih vas, hvala Bogu, promijenilo.

Glavni imam Idriz ef. Karaman, također je bio presretan i izrazio žaljenje u ime IZBUŠ što nisu mogli malo više pomoći da se san ovih vrijednih Bošnjaka ostvari ranije:

- Švedska je prevelika zemlja i jako je teško stići obići sve džemate, pogotovo što imam obaveze u mom matičnom džematu Malmö, ali se nadam da će i tu doći bolje vrijeme. Vi ste dokaz da upornim zalaganjem i sa Božjom pomoći nije ništa nemoguće i ja vam u svoje ime i ime IZBUŠ od srca čestitam na ovom uspjehu.

Idriz ef. je još govorio o blagodatima koje je Gospodar dao vjerniku time da obavlja molitvu pet puta na dan, jer ima mogućnost u različitim dnevnim vremenima od sebe otjerati šejtana i susresti se sa Gospodarom. Zato trebamo kad podignemo ruke na početni tekbir, zaista sve odbaciti iza sebe i posvetiti se tom susretu, naglasio je Karaman. On je na kraju zamolio sve džematlije da prate upis zemljišta u katastar u domovini i da se obavezno svi odazovu na popis, uz jasnu uputu da smo Bošnjaci po etničkoj pripadnosti, da nam je domovina BiH, vjera islam, a jezik bosanski!

Nakon svečanosti po starim bošnjačkim običajima svi prisutni su počašćeni ručkom, a druženje se nastavilo uz razne vrste kolača, sokove i nezaobilaznu kahvu.

Muhamed Mahmutović

  • 0101