A+ A A-

U Čaršijskoj džamiji u Kiseljaku proučen prvi centralni mevlud za žene

U petak, 31. maja 2013. godine /21. redžeba 1434. godine po Hidžri/, sa početkom u 18:30 sati, u ugodnom ambijentu Čaršijske džamije u Kiseljaku, upriličen je centralni mevludski program za žene, u organizaciji novoformirane Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak. Mevludski program je otvorila i prisutne poselamila, Nerimana Čeho, iz džemata Duhri, svršenica medrese Osman ef. Redžović i apsolventica Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Prigodnim vazom prisutne je počastila Mr. Enisa Gazija-Pajt, iz džemata Solakovići, nastavnica vjeronauke OŠ "Kiseljak 1", koja je ujedno nekoliko proteklih godina proglašavana za najboljeg nastavnika Muftiluka sarajevskog.

mev-kis-06-2013-1

Na kraju mevludskog programa dovu je proučila Samra Bajrić iz džemata Han Ploča, svršenica medrese Osman ef. Redžović, te organizator mnogih aktivnosti za žene na nivou džemata Han Ploča. Također, čast nam je istaći da je učesće imala i jedna mlada djevojka, studentica druge godine FIN-a, Sumeja Litrić, iz džemata Duhri. Mevludski program su pored članica Asocijacije žena MIZ-e Kiseljak, izvele i drage gošće iz Asocijacije žena MIZ-e Kakanj, na čelu sa predsjednicom Elvedinom Plasto, kojima se ovim putem još jednom iskreno zahvaljujemo što su nas počastile svojim dolaskom, te svojim milozvučnim glasovima uljepšale naš program. Nakon mevludskog programa, druženje je nastavljeno u prostorijama MIZ-e Kiseljak, uz kahvu i ugodno druženje, gdje nam je na kraju, jedna od najmlađih prisutnih, Hanan Bajrić, svojim dječijim glasićem izgovarala riječi Jemek dove s prevodom, što nam je dodatno napunilo naša srca.

Mevludski program za žene, jedna je od prvih aktivnosti novoformirane Asocijacije žena MIZ-e Kiseljak, koja je osnovana sredinom maja mjeseca tekuće godine od strane Izvršnog odbora MIZ-e Kiseljak, radi dodatnog međusobnog upoznavanja, druženja i organiziranja kako vjerskih aktivnosti za žene, tako i različitih edukativnih i kulturnih sadržaja s ciljem dodatne promocije Bošnjaka i bošnjačke tradicije i običaja. Asocijacija žena MIZ-e Kiseljak, zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj realizaciji mevludskog programa, a posebno se zahvaljuje OO SDA Kiseljak, na čelu sa predsjednikom hfz. Benisom Topalovićem, na materijalnoj podršci, te mjesnom imamu hfz. Seadu ef. Babaluku i džematskom odboru.

Asocijacija poziva sve zainteresovane žene i djevojke, koje žele da se uključe u istu, te da se kroz druženje i aktivno članstvo dodatno obrazuju na polju Islama i da prošire svoje znanje i svoj život učine bogatijim u pogledu moralnih vrijednosti, kulture i načina života.

Asocijacija žena MIZ Kiseljak