A+ A A-

Hatma dova u džematu Deer Park-Melbourne

U nedjelju, 19. maja 2013. godine, poslije podne namaza u džematu Deer Park u Melbournu održana je svečanost Hatma–dove polaznika mekteba  kojoj je prisustvovao veliki broj džematlija. Pored  prisutnih džematlija ovu našu svečanost su svojim dolaskom uveličali Imami  Mešihata IZ u Australiji Uvaženi mr Ibrahim ef. Omerdić i prof. Jasmin ef Bekrić koji su se u toku programa obratili prisutnim vazu nasihatom. Program Hatma –dove je počeo odmah poslije podne namaza , kada je poslije učenja odlomka iz Kur’ana Reuf ef. , imam džemata Muhamed ef. poselamio sve prisutne i iskazao im toplu dobrodošlicu.

had-ddp-mel-05-2013-1

 

Poslije iskazane dobrodošlice učenjem odlomaka iz Kur’ana Časnog predstavili su se polaznici mekteba koji su u toku mektebske nastave završili učenje kompletnog Kur’ana zajedno sa svojim Imamom, nakon predstavljanja prisutnima sa učenjem Kur’ana polaznici su odgovarali i na pitanja iz oblasti različitih islamskih disciplina sa kojima se susreću i koje izučavaju u toku mektebske nastave. Naši su polaznici pokazali jedan zaista zavidan nivo znanja iz svoje vjere i pokazali su i drugimq da je mektebska nastava kod našeg bošnjackog naroda sastavni dio odgojno-obrazovnog sistema, bez obzira gdje naš narod živi. Važnost mektebske nastave su naglasili i naši Uvaženi gosti mr Ibrahim ef. Omerdić i prof. Jasmine f. Bekrić. Naši gosti su u svome obraćanju posebno čestitali polaznicima, njihovim roditeljima, džematskom Odboru kao I Imamu jer su svi zajedno doprinijeli ovom zajedničkom uspjehu.

Naravno program je bio prožet sa učenjem ilahija a završen je svečanom podjelom diploma i nagrada za sve svršenike hatma dove koje je obezbijedio Džematski Odbor, a koje je ispred Džematskog Odbora dodijelio polaznicima Predsjednik džemata gosp. Zilhad Djonlagić. Hatma –dovu je proučio Ibrahim ef. a poslije dove roditelji od djece koji su završili Hatmu sve prisutne su počastili ručkom, kahvom i kolačima na čemu im se posebno zahvaljujemo. Naravno zahvaljujemo se svima koji su doprinijeli da ova svečanost bude događaj u džematu koji se neće lahko zaboraviti, hvala svima koji su svojim dolaskom uveličali  ovaj  događaj u našem džematu.

Posebne čestitke upućujemo roditeljima polaznika, Džematskom Odboru , Imamu i svakako onima koji su završili hatmu a njih je ove godine bilo 29 i  oni  zaslužuju da se spomenu njihova imena, kao i imena njihovih roditelja, jer ako roditelj ne doveze dijete u mekteb dijete ne može samo doći.

UČENICI KOJI SU ZAVRŠILI HATMU SU: ALIĆ EMINA-( Nezir i Mubera);SEFEROVIĆ AMINA-(Hilmija i Adisa);ĐIDIĆ FATIMA-(Muhamed i Merhunisa);ŠEČIĆ RAMIZA-(Sejo i Samra);ŠEČIĆ LEJLA-(Sejo i Samra);IMERI ĐENITA-(Džemil i Mirjana);ČATIĆ ASIMA-(Ajiša);ZEČIĆ AMILA-(Kasim i Sabina ) ; KRPO LEJLA- (Emir i Suvada ) ;GLAMOČIĆ FATIMA-(h.Zijad i Jasmina);GLAMOČIĆ EMINA-(h.Zijad i Jasmina);BEŠIĆ HAZIJA-(Ibro i Hazima) ;MECAVICA SELMA- (Suljo i Bajrema) ;POLIMAC JASMINA-(Jasmin i Nasiha) ;FRLJAK REJHANA- (r.Ibrahim i Mejra) ;MUJARIĆ SELMA-(Hazim i Sabina) ;KARAGIĆ ZERINA- (h.Midhat i Sunita);OMERČIĆ ABDULAH- (Emir i Fikreta);OMERČIĆ ZIJAD- (Emir i Fikreta);ĐIDIĆ FARUK-(Muhamed i Merhunisa);FRLJAK FARIS- (r.Ibrahim i Mejra);POLIMAC HIMZO- ( Jasmin i Nasiha);ČORHODŽIĆ HASAN- (Elvedin i Fadila);ČORHODŽIĆ ESAD-(Elvedin i Fadila);MUJARIĆ REJHAN-(Hazim i Sabina)-;DJONLAGIĆ TARIK- (Zilhad i Ermina);OSMANOVIĆ ADEL-(r. Ismet i Azemka);GLUHIĆ MUSTAFA-(h.Mirsad i h. Emsuda);FAZLIĆ ESMA-(h.Šemso i Selma).

Molimo Allaha dž.š. da ovim našim polaznicima i njihovim roditeljima podari svako dobro i na ovom i na Budućem svijetu . Amin!

Muhamed ef. Đidić