A+ A A-

Završni ispiti - Hatme u Lawrenceville, GA

Džemat Zajednice Bošnjaka Georgije je u nedjelju, 19. maja 2013. godine po petnaesti put od svoga postojanja održao hatme za polaznike mektebske nastave. Ovaj džemat svoje hatme svake godine održava sedam dana prije tradicionalnih Susreta Bošnjaka koji se svake godine održavaju za Memorijal Day vikend (uvijek pada na posljednji ponedjeljak u maju) u jednom od bošnjačkih džemata širom SAD-a i Kanade.

hat-lw-g-sad-05-2013-1

Džemat veoma pažljivo priprema hatme za polaznike mektebske nastave jer nam je jasno da je mektebska nastava veoma važna aktivnost za egzistenciju i budućnost  džemata.  

Mektebska nastava održava se subotom i nedjeljom i odvija se uglavnom u ritmu početka i kraja školske nastave u državi Georgia.

Nastava je podijeljena u dva semestra. Prvi semestar  traje oko dvadeset vikenda završava se do kraja gregorijanske nove godine a drugi semestar počinje odmah u novoj godini i traje također dvadeset vikenda.

Mektebsku 2012./2013. godinu pohađalo je oko dvije stotine upisane djece koji su bili podijeljeni  u 12 grupa, uglavnom različitog uzrasta ali i po znanju. Njih 186 primilo je certifikate i diplome na svečanosti  koja je  trajala oko tri i po sata

U dobro ispunjenoj sali našega Centra sjedili su vidno uzbuđeni roditelji, djedovi, nene i rodbina djece koja su u grupama, sa svojim učiteljima mektebske nastave, prezentirali dio onoga što su naučili o svojoj vjeri tokom mektebske godine.

Ushićenja i suze na licima roditelja nisu se mogla sakriti kada bi se njihova djeca pojavila na bini, odgovarajući na postavljena pitanja.

Kao što je i red, najbolji polaznici mektebske nastave su dobili nagrade i priznanja. Za sve vjeroučitelje obezbijeđene su plakete i skromna priznanja za uložen veliki trud i nesebičan doprinos u islamskoj edukaciji mladih naraštaja ovoga džemata.

Na kraju programa imam je pozvao svu djecu da se upišu u sljedeću mektebsku godinu koja počinje iza ramazana te je zatim proučio dovu.

Planirani teferič i fudbalski turnir iza podne namaza omela je kiša ali za ljubitelje šaha to nije bila prepreka da se ogledaju u toj misaonoj disciplini. 

  • 0101