A+ A A-

Omladina MIZ Zvornik boravila u dvodnevnoj posjeti Sarajevu

MIZ Zvornik u saradnji sa Vjerskim atašeom Amabasade Saudijske Arabije organizovao je dvodnevnu ekskurziju za omladinu Zvorničkog medžlisa. Svaki džemat sa područja Medžlisa IZ Zvornik imao je priliku da predloži i pošalje najistaknutije članove iz svog džemata. U subotu, 11. maja, 2013. god., u ranim jutranjim satima ka Sarajevu krenuo je autobus  sa 41 mladićem i djevojkom. U Sarajevu su ih dočekali koordinatori projekta, Ahmed ef. Purdić i Mehidin ef. Bešlić, imami MIZ Sarajevo.

oml-zvor-sar-05-2013-1

Na samom početku omladina je obišla šehidsko mezarje Kovači gdje su proučili Fatihu palim šehidima i prvom Predsjedniku BiH, rahmetli Aliji Izetbegoviću. Zatim je posjećen "Muzej Alije Izetbegovića" gdje su se upoznati sa likom i djelom rahmetli Predsjednika. Podne namaz su obavili u Begovoj džamiji, a zatim se u dvorištu GHM prisjetili poginulih imama i učenika  medrese. Nakon obilaska Careve džamije i drugih znamenitosti u Starom Gradu, uputili su se ka Centru Svjetske asocijacije muslimanske omladine (WAMY) u kojem su imali sportsko-edukativne aktivnosti i smještaj. 

Tokom ove posjete prigodna predavanja su im održali mr. Ferid ef. Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo, mr. Senad Ćeman prof. GHM i mr. Ahmed ef. Purdić.

Dvodnevni program završen je posjetom Tunelu Spasa. O tunelu i drugim bolnim ali istinitim događajima za vrijeme opsade grada Sarajeva govorio im je major Armije BiH, Harun Hodžić. Mnogi od prisutnih su iskoristili priliku da se uslikaju i sa generalom Jovanom Divjakom koji je, također, sa jednom grupom turista bio u posjeti  Tunelu.

oml-zvor-sar-05-2013-2

Posjetioci nisu krili svoje oduševljenje boravkom i gostoprimstvom u Sarajevu i upućuju iskrene riječi zahvale organizatorima i svima  koji su na bilo koji način doprinijeli da njihova posjeta kulturno-vjerskim znamenitostima našeg glavnog grada bude ovako uspješna i korisina.  Posebnu zahvalnost upućuju gosp. Abdulmedžidu El-Gajsu, atašeu za vjerska pitanja Ambasade Saudijske Arabije koji je finansirao ovaj projekat.

Aldin Ahmetović