A+ A A-

Polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica u Beču na ekskurziji

Dana 26.04.2013. godine nakon obavljenog Akšam-namaza polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica sa svojim muallimima Ismet-ef Odobašić, Muhamed-ef Bašić i Refik-ef Hodžić-koji je iz opravdanih razloga u zadnji trenutak morao odgoditi svoje putovanje uputili su se na dvodnevnu ekskurziju u Beč-Austrija, gdje nam je domaćin bio džemat Gazi Husrev-beg.

eks-kis

Nakon desetosatnog putovanja sa kraćim odmorima stigli smo hairli u Beč u jutarnjim satima gdje su nas dočekali veseli domaćini na čelu sa njihovim imamom hafiz.Adil-ef Makić. Nakon doručka polaznika mektebske nastave iz Srebrenika koji je organizovan u prostorijama mesdžida,gosti su smješteni kod svojih domaćina-vršnjaka polaznika mekteba Gazi Husrev-beg, a cilj je upoznavanje i izmjena iskustava, kao i druženje. Tamo su ostali do Akšam-namaza, a mnogi su sa svojim domaćinima upoznali ljepote Beča-Šenbrun, zabavni park Prater, mnoštvo šoping centara... Po povratku na akšam-namaz u mesdžid i klanjanja namaza prisutnima se obratio imam džemata Gazi Husrev-beg hafiz Adil-ef Makić, zaželivši im dobrodošlicu. Gosti iz Srebrenika, polaznici mekteba Kiseljak, Bare i Špionica, zajednički su izveli nekoliko ilahija i kasida.

Prisutnim vjernicima i djeci iz džemata Gazi Husrev-beg obratili su se imami iz Srebrenika, zahvalivši im na gostoprimstvu i susretljivosti, te pozvali vjernike i djecu ovog džemata da u budućnosti oni budu gosti u Srebreniku.Po završetku programa gosti su večerali u prostorijama mesdžida,a potom otišli na spavanje kod svojih domaćina.

Nakon nedjeljnog doručka, sutradan, polaznici mekteba iz Srebrenika su sa svojim muallimima i domaćinima u 9h uputili se u obilazak grada, posjeta Šenbrunu-zajedničko fotografisanje, islamskom centru u 21 berziku gdje su klanjali Podne-namaz i ručali-za ručak se pobrinuo takođe jedan od vrijednih džematlija džemata Gazi Husrev-beg, te čuvenom Kahlenbergu odakle se pogled proteže na cijeli Beč.

Oko 16h učenici su se vratili u prostorije džemata Gazi Husrev-beg gdje su ih čekale vrijedne džematlijke koje su im pripremile hranu za puta.

U 17h učenici su se uputili prema Bosni, a u svoj rodni grad su stigli u 03h ujutro.

Koristimo priliku da se zahvalimo hafiz Adil-ef Makiću i njegovim džematlijama, džamijskom odboru koji su iskazali gostoprimstvo mektebskim polaznicima moleći Allaha da im to upiše u hajr. Amin!

Važno je napomenuti da su ovi mektebi dosada bili na ekskurziji dva puta u Cazin-Bihać, Srebrenica, Sarajevo, Mostar, Fojnica, Zagreb, Ljubljani-Kopar i da su to veoma lijepa iskustva.

Ismet-ef Odobašić