Promo banner

A+ A A-

Sjećanje na jedan nezavršeni život

sjecanje-nezavrseni4Bio je to 25. april 2012. godine. Sasvim neobičan dan za sve one koji su poznavali Nurdina Gobeljića, učenika Behram-begove medrese u Tuzli. Dan njegove dženaze i posljednji ispraćaj jednog nezavršenog života. Taj dan i vazduh je bio drugačiji, vladala je neobična tišina tuzlanskim ulicama, a posebno u džematu Moluhe. Ptice na granama su zanijemile, jedva su se čuli šapati rijetkih insana u velikom džematu koji je došao prisustvovati dženazi. Veliki broj uleme, mnogobrojni učenici Behram-begove medrese te brojni prisutni koji su došli iz različitih mijesta tuzlanskog kantona pa i šire, nosili su na rukama tabut sa čistim tijelom jednog mladog insana. Samo su se čuli koraci prisutnih koji su polahko hodili na džematsko mezarje u Moluhama. Čini mi se da nije bilo žitelja ovoga mjesta koji nije taj dan prisustvovao dženazi. Hrabri insan čvrste vjere i velikog sabura, Memsudin efendija, babo rahmetli Nurdina bio je uzor prisutnima kako se podnose najteža Allahova iskušenja. Snaga njegove vjere i čvrstina njegovog karaktera slali su mnoge poruke svim prisutnima toga dana. Njegova hanuma Adela i kćerka Ajla, majka i sestra rahmetlije proživljavale su najteže momente u svome životu. Svima im je Allah podario snagu da sa velikim strpljenjem kao uzoriti vjernici podnesu tešku bol koja je pritiskala njihove duše. Zahvaljujući Allahu, uz veliko strpljenje i podršku mnogobrojne rodbine i prijatelja porodica Gobeljić je uz ovo teško iskušenje učvrstila svoju vjeru u Uzvišenog. Nekoliko mjeseci kasnije posjetili su sveta mjesta Mekku i Medinu i obavili su petu islamsku dužnost (hadždž) koja ih je dodatno osnažila da nastave koračati ovim dunjalukom. Djed rahmetli Nurdina je obavio hadždž za rahmetliju.

sjecanje-nezavrseni

Godina dana poslije i sjećanje na preseljenje rahmetli Nurdina, okupila je veliki broj uleme, učenika medrese i mnogobrojnih džematlija koji su došli u džamiju u Moluhama kako bi još jedanput iskazali podršku i poštovanje porodici rahmetli Nurdina Gobeljića. Nakon podne namaza, koga je predvodio Ahmed ef. Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli, učen je tevhid-i-šerif pred dušu rahmetlije. Učenje tewhida vodio je Sabit ef. Mehidić, imam u džematu Mihatovići. Pred dušu rahmetli Nurdina Gobeljića proučen je cijeli Kur an (hatma) dvadeset puta. U ovom hairli djelu učestvovali su: sva odjeljenja učenika i učenica BBM-e, muderrisi BBM-e, imami tuzlanskog medžlisa i džematlije džemata Moluhe. Tim povodom, Hasan ef. Spahić, predsjednik MIZ-a Tuzla proučio je hatmensku dovu.

Zatim je Memsudin ef. pozvao direktora BBM-a i glavnog imama MIZ-a Tuzla da se obrate prisutnima. U svojim kratkim besjedama prvi ljudi Behram-begove medrese i Medžlisa Islamske zajednice Tuzla podijelili su sa prisutnima svoje sjećanje na dan dženaze rahmetli Nurdina Gobeljića.sjecanje-nezavrseni2

Bili su to osjećaji tuge ali i riječi ohrabljenja koje su bile upućene, prije svega, porodici rahmetli Nurdina ali i svima prisutnima koji su rahmetliju poznavali. Nakon završenog učenja posljednjih kur anskih sura, koje su učili najbolji prijatelji rahmetli Nurdina, prisutnima je podijeljen po jedan primjerak nezavršene knjige rahmetli Nurdina. Knjigu pod nazivom „Trajni primjer Allahove, dž.š., moći- Muhammed a.s.“ izdala je Behram-begova medresa u Tuzli. Ova knjiga će ostati kao simbol nezavršene misije jednog učenika Behram-begove medrese. Neispisana knjiga života je velika uspomena na rahmetli Nurdina Gobeljića koja će naći mjesta u srcima svih onih koji su ga poznavali. Behram-begova medresa je ustanovila Fondaciju „Nurdin Gobeljić“ za stipendiranje učenika medrese. Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Tuzla ustanovio je mektebsku nagradu „Nurdin Gobeljić“ za najbolje polaznike mektebske nastave u Tuzli. Ova nagrada dodjeljivat će se na kraju svake mektebske godine. Ovu nagradu upotpunosti će finansirati babo rahmetli Nurdina, Memsudin ef. Gobeljić. Molimo Uzvišenog Allaha da rahmetli Nurdinu podari vječni život u Džennetu a njegovoj porodici želimo puno sabura, Allahove pomoći i milosti.

Biografija rahmetli Nurdina Gobeljića

Nurdin Gobeljić rođen je 7.11.1996. godine u Moluhama, u Tuzli, od oca Memsudin efendije i majke Adele. Pohađa osnovnu školu „Solana“ u Tuzli i završava je 2011. godine kao odličan učenik. Kao učenik osnovne škole učestvovao je u mnogim vannastavnim aktivnostima, raznim sportskim takmičenjima, u fudbalu, odbojci i drugim disciplinama gdje se naročito isticao. Aktivno je trenirao fudbal u sportskom klubu Sloboda, karate je trenirao u karate klubu Simbra Tuzla, plivanje, kao i samoodbranu u svojoj najdražoj školi Behram-begovoj medresi u Tuzli. Učesnik je na takmičenjima u svim sportskim disciplinama kojima se bavio, a osvajao je i medalje.

Godine 2011., sa velikim žarom i željom, upisuje Behram-begovu medresu u Tuzli i ostvaruje svoj dječački san. U Medresi se učlanjuje u sekcije kao što su samoodbrana i horska sekcija, u kojima se, također, posebno ističe. Pred kraj školske godine, 21.4.2012., Allahovom voljom, seli se sa ovog prolaznog svijeta u vječnost, u Allahov dž.š. hlad.

Emir ef. Šečić