A+ A A-

Švedska: Džemat Skövde obilježio 20 godina rada i djelovanja

U subotu 27. aprila 2013.g., u povodu obilježavanja 20 godina postojanja i djelovanja Bošnjačke islamske zajednice Skövde, obilježen je i organizovan bogat vjersko-kulturni program u gradskom teatru općine Skövde. Gost ispred Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bio je mr. hfz. Mensur ef. Malkić, prvi imam Begove džamije i profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi.

20g-skovde

Na samom početku svog obraćanja prenio je selame od reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića i naše braće Bošnjaka iz BiH. Čestitao je na velikom jubileju, na 20 godina jednog džemata i zajedništva, i naglasio da je velika stvar živjeti i biti u džematu toliki niz godina. U svojim porukama jasno je poručio ko smo, šta smo, odakle smo i šta nam je činiti.

Pored hfz. Malkića i drugih imama kao zvanice bili su vijećnici općine Skövde: Conny Bränberg, Leif Walterum i Minika Ekman. Biskup Skara biskupije Åke Bonnier. Šef organizacije NBV (trezvenjačke organizacije) za zapadnu Švedsku Ann Louis Friberg. Đakon u crkvi u bolnici Katarina Lindgren, sveštenik švedske crkve Rune Hjelm. Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj Mustafa ef. Šetkić i glavni imam Idriz ef. Karaman.

20g-skovde2

Nakon zajedničkog ručka, dok smo klanjali podne-namaz u istoj prostoriji su ostali predstavnici tri crkve i biskup Bonnier, a svi su se kasnije veoma biranim riječima osvrnuli na taj trenutak. Posebno emotivno je to doživio Rune Hjelm, koji je između ostalog istaknuo:
”Zadivljeno smo posmatrali dok vašim čelima dodirujete tlo, želeći na taj način postići što veću blizinu sa našim Gospodarom. Kako god ko tumačio svoju ili tuđe religije sasvim je sigurno da je Gospodar jedan. Jako smo vam zahvalni za taj trenutak naše velike sreće dok smo svjedočili vašu pokornost Bogu.”

Istog dana u sklopu programa održani su i susreti BKC-a Västra Götaland, u kojem se okuplja 5 naših džemata. Programu su se odazvali članovi IO BKC-a kao i organizovani džemati ove regije.

20g-skovde3

Svojim učešćem program su obogatili i učesnici iz udruženja ”Zajedno” iz Lidköpinga, predstavljajući se kroz sekcije folklora, glume i hora ilahija, kao i udruženje „Una“ iz Skövdea.

Kroz obraćanje zvanica i njihovo predstavljanje suživota naše Islamske zajednice u Skövdeu sa drugim vjerskim i društvenim zajednicama bila je već jasna poruka da je okupljanje povodom 20 godina zaista jedan od velikih datuma i značajan je kako za džemat Skövde tako i općenito za nas Bošnjake. Prisutni ovom programu mogli su se uvjeriti u rezultate neprestanog rada džematlija i razvoja naše zajednice, prezentovajući Islam na najbolji način i razvijajući suživot kroz saradnju sa drugima i drugačijima. Posebne čestitke na ovom jubileju upućujemo imamu džemata Skövde, Smaji ef. Šahatu, koji je na čelu i uz ovu zajednicu bio od njenog osnivanja, ali i kompletnom Odboru Islamske zajednice Skövde, s predsjednikom Edinom Čatovićem na čelu.

Almedin Spahić