Promo banner

A+ A A-

Svečane Hatme u džematu Kirchheim Teck

U nedjelju, 05. maja 2013. godine, u džematu Kirchheim Teck upriličene su; „Pete  svečane Hatme“. Zbog velikog interesovanja džematlija, svečanost polaganja Hatmi za deset učenika i učenica mekteba organizovana je u gradskoj sali u Dettingen Tecku, sa početkom u 12 časova.

hatm-kt-05-2013-1

Učenjem ašereta, svečanost je otvorila Hana Mujala pobjednica ovogodišnjeg regionalnog takmičenja iz Kur`ana do 12 godina, a zatim je imam Pašo Fetić poselamio prisutne i predstavio kandidate; Benjamin i Dino Abdić, Merjema i Mirza Ličina, Amra Durović, Amela Mehić, Amela Ličina, Dženis Ljubijankić, Elma Prošić, Amil Seferović. Pred nekoluko stotina džematlija, rodbine,  prijatelja i pred stručnom komisijom, učenici i učenice svečano odjeveni, polagali su ispit „Mektebske Mature“. Prvo su učili stranice Kur`ana, zatim su odgovarali na po pet pitanja iz Ilmihala i na kraju svako je proučio po dvije sure napamet. Nakon ispitivanja , predavanje o važnosti učenje i podučavanja održao je Šehin ef. Efendić a dovu je proučio Edin ef. Mujagić.

Ispred Mešihata IZBNJ čestitke je uputio predjednik Edin Atlagić i uručio skromne poklone svršenicima hatmi i imamu. U ime roditelja i učenika imamu je čestitao i uručio prigodan poklon h. Enes Seferović predsjednik džemata i zahvalio se svima što su svojim dolaskom uveličali ovu svečanost, zatim je imam  uručio  diplome maturantima i pozvao njihove roditelje na binu, nakon čega je uslijedilo čestitanje uz suze radosnice i darivanje od strane rodbine i džematlija. Najavljena je pauza za podne namaz nakon čega je priređen svečani ručak.

U drugom dijelu prisutnima se obratio glavni imam Enver ef. Pašalić a veselje je nastavljeno uz ilehije i kaside hora Bulbuli do ikindije. Ovo je bio lijep primjer kako se davanje Hatmi može podići na nivo mektebske Mature /Abiture/, odnosno davanja prisege da će se čuvati i nastaviti veza sa džematom i imamom.

E.P.

  • 0101