Promo banner

A+ A A-

BICC „Western“ u Čikagu: Uspješno završena ’’Bosanska škola’’

Sredinom mjeseca aprila u BICC-u, poznatijem kao džematu ‘‘Western’’, u Čikagu upriličena je svečanost povodom završetka prvog ciklusa ‘’Bosanske škole’’, a tom prilikom proglašeni su i najbolji polaznici ’’Bosanske škole’’!

bos-sko-cik-04-2013-1

’’Bosanska škola’’ u džematu ’’Western’’ počela je sa radom 12. januara 2013.g., kada je zvanično počeo upis djece na tromjesečni ciklus učenja Bosanskog jezika, historije i geografije Bosne i Hercegovine, a okončan je, 14-og februara 2013.godine.

Ukupan broj djece koji je upisan i koji je pohađao nastavu brojao je 110 učenika; od toga u mlađoj grupi je bilo 60 polaznika, a u starijoj 50 učenika! Za najbolje polaznike proglašeni su Amer Džanković i Melisa Smajlović.

Od početka nastave ukupno je bilo 22 radna dana, odnosno 60 radnih sati; od toga subotom 20 radnih sati i nedjeljom 40 radnih sati.

‘‘Bosansku školu’’ organizovao je imam hfz. Muriz ef. Mešić, a kao voditeljice i predavače angažovao je stručne osobe, profesorice Bosanskog jezika i književnosti Enisu Omerović i Aminu Sendić-Mešić.

’’Mi smo zadovoljne i zahvalne, prije svega dragom Allahu, a potom roditeljima i džematskom Odboru što su prepoznali značaj učenja maternjeg jezika, kao i historije i geografije svoje rodne grude. Također, nadamo se da će i u narednom periodu ovaj projekat imati ovakvu podršku roditelja i džemata  jer on već sada pokazuje da je jako značajan, a pored toga je samoodrživ i rentabilan!’’ istakle su profesorice i voditeljice ’’Bosanske škole’’, Amina Sendić-Mešić i Enisa Omerović, u svom obraćanju!

Projekat ‘’Bosanska škola’’ nastavlja se najesen, ako Bog da, a upis u drugi ciklus počinje polovinom septembra!

Pored ‘‘Bosanske škole’’ u džematu ‘‘Western’’ redovno se obavljala i mektebska nastava, a ukupan broj polaznika mekteba prelazi brojku od 220 učenika!

Pored mektebske nastave, u džematu ‘‘Western’’ održavaju se i ’’Omladinska druženja’’ svakog petka navečer, a dosadašnji predavači bili su mr. Emin Lelić i prof. Husayin Abiba.

’’U svakom slučaju, sadržaja za omladinu i djecu u ovom džematu ne nedostaje, hvala Allahu, a svu našu djecu nagradit ćemo mektebskim izletom 19-og maja na izletištu Bunker Hill, ako Bog da.’’, kazao je hfz. Muriz ef. Mešić

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji Mekteba i ’’Bosanske škole’’ u džematu ‘‘Western’’!

M.M.

  • 0101