A+ A A-

Večer Kur'ana u tuzlanskom džematu Sepetari

-Sedam džematlija primilo svjedodžbu o prvoj proučenoj hatmi-

Večeri Kur'ana su postali sve češći povodi okupljanja vjernika u našim  džamijama. U tuzlanskom džematu Sepetari u ponedjeljak,  22. aprila 2013. godine, upriličena je posebno lijepa večer Kur'ana, povodom dodjele svjedodžbi o završenoj hatmi sedam  džematlija. Ne skrivajući radost zbog ovog lijepog događaja, imam džemata Sepetari Esmir-ef. Hasanović  je prisutnima poželio  toplu i srdačnu dobrodošlicu, zahvalivši se glavnom imamu Medžlisa IZ Tuzla hfz. Ahmed-ef. Huskanoviću, zamjeniku direktora Behram-begove medrese u Tuzli mr. Mensuru Husiću, tuzlanskim imamima, vakifima džemata i džematlijama što su svojim dolaskom ukazali na značaj ovakvih događaja. Polaznici su tokom učenja sufare, a kasnije i  Kur'ana bili podijeljeni u dvije grupe.  Sa ženskom grupom je radila muallima Nudžejma Hasanović, a sa muškom grupom je radio imam džemata. Da čovjek treba da uči dok je živ,  govori činjenica da je najstariji polaznik Zekerijah Hasanović u svojoj  78 godini života naučio arapsko pismo, a potom proučio i svoju prvu hatmu. Sadržajnosti programa doprinijeli su višebrojni učesnici. Učači Kur' ana su bili učenici Behram-begove medrese u Tuzli, Osman Ibrahimović, Nezir Mehanović, Davud Mešanović, Tarik Kovačević, te mujezin džamije u Sepetarima dr. Nedim Mujanović.

vec-kur-sep-tuz-04-2013-1

Džamija u Sepetarima je otvorena 2010. godine, i za njenu izgradnju najviše zasluga imaju džematlije, pa je ovo bila prilika da se dodijele vakufname za dvije porodice, koje su uvakufili velika novčana sredstva za potrebe džemata i džamije u Sepetarima. Vakufname na ime  Raifa i Zemire Mujanović, te  Ismeta i Rabije Dedagić dodijelili su  glavni imam Medžlisa IZ Tuzla Ahmed ef. Huskanović i član Izvršnog odbora Medžlisa IZ Tuzla mr. Mensur Husić.

Nakon što je učenje  Kur'ana, ilahija i kasida, te čitanja ajeta i hadisa ispunilo unutrašnjost džamije, džematlijama su dodijeljene prigodne hedije i svjedodžbe o završenoj prvoj hatmi. Svjedodžbe su primili: Mujanović Munevera, Mujanović Vasvija, Hadžijašaragić Muzafera, Bakić Nermina, Hasanović Zekerijah, Mujanović Hazim i mutevelija  Akif Bakić. Radost i ispunjenost s lica i  iz njihovih srca u tim trenucima se prenijela i na sve prisutne.  A o toj radosti se moglo čuti i u predavanju uvaženog hafiza Edina Dedića, profesora kiraeta u Behram-begovoj medresi u Tuzli. Hafiz Dedić  je kazao da se ova sreća i zadovoljstvo što su naučili čitati najskladniju objavljenu  Knjigu ikada, ne bi smejla zamijeniti nizakakvo materijalno dobro na ovom svijetu, te da je ove džematlije, sigurno,  ne bi ni mijenjale.  Između ostalog, cijenjeni profesor kiraeta istakao je tri  važne komponente u odgoju djece: naučiti djecu da vole Poslanika (a.s.), a to znači približiti ličnost Muhammeda (a.s.) djetetu, praktično da djeca  osjete roditeljevu ljubav prema Poslaniku (a.s.). Druga komponenta je da djeca zavole Poslenikovu (a.s.) porodicu, i  treća da što više uče Kur'an. „Djeca koja odrastaju uz Kur'an, uz Božiju pomoć,  mnogo će se lakše oduprijeti ružnom modelu ponašanja“, istakao je na kraju hafiz Dedić.

Na kraju večeri Kur'ana, imam džemata Sepetari Esmir efendija se zahvalio svima na dolasku,  te pozvao zainteresovane džematlije da se pridruže već novoj prijavljenoj grupi od petnaest džematlija, te da zajedno uče arapsko pismo i  budu  oni koje će Allah (dž.š.) za svaki proučeni harf desterostruko nagraditi.

Emina Muratović

  • 0101