A+ A A-

Mektebsko takmičenja za područje MIZ Zavidovići

Gradska džamija u Zavidovićima, u subotu, 10. džumade-l-uhra 1434. h.g./20. aprila 2013. godine bila je domaćin i ovogodišnjem mektebskom takmičenju Medžlisa islamske zajednice Zavidovići. Po uputstvu Rijaseta takmičenje se obavljalo u tri kategorije: opće znanje i kiraet – mlađi (učenici 1-6. razreda) i stariji uzrast (učenici 7-9. razreda). Kako je i planirano, počelo je u 9 sati, a pristupilo mu je 96 učenika iz 24 džemata -  po 4 učenika iz svakog džemata: 2 za opće znanje i po jedno za mlađi i stariji uzrast za kiraet.

mek-tak-zav-04-2013-1

Glavni imam Medžisa, Sulejman ef. Efendić, otvorio je takmičenje, nakon čega je uslijedilo testiranje iz općeg znanja i ispitivanje iz kiraeta po kategorijama, a šta je i završeno do podne.

Nakon namaza, a pošto su komisije za kiraet (hfz. Mustafa Efendić. predsjednik, Adnan ef. Mehić, član i Edin ef. Čaušević, član) i opće znanje (Ramiz Šabić, predsjednik, prof. Nezir ef. Ćatić, član i Fahir ef. Garić, član) obavile svoj dio posla, ispitale učenje Kur'ana i pregledale testove – uslijedilo je i proglašenje pobjednika – njih 9.

Rezultati su bili sljedeći:

OPĆE ZNANJE:

1. NADINA MUHAREMOVIĆ,

(džemat: Pašin Konak, mu'allim: Dževad ef. Kurtalić)

2. AME ZUKIĆ,

(džemat: Krivaja-Smailbašići, mu'allim: Emir ef. Bečić)

3. BILAL ŠEHIĆ,

(džemat: Borovnica, mu'allim: Edin ef. Čaušević)

           

KIRAET – MLAĐI UZRAST:

1. DŽEJLANA ALIČIĆ,

(džemat: Krivaja-Smailbašići, mu'allim: Emir ef. Bečić)

2. ADEM SINANOVIĆ,

(džemat: Borovnica, mu'allim: Edin ef. Čaušević)

3. AMINA MRKONJIĆ

(džemat: Krivaja, mu'allim: Esed ef. Čamdžić)

           

KIRAET – STARIJI UZRAST:

1. AHMED MAHOVAC,

(džemat: Borovnica, mu'allim: Edin ef. Čaušević)

2. ABDULLAH SINANOVIĆ,

(džemat: Lijeva obala, mu'allim: hfz. Mustafa ef. Efendić)

3. MAID HODŽIĆ

(džemat: Krivaja, mu'allim: Esed ef. Čamdžić)

mek-tak-zav-04-2013-2

Poslije prozivke najboljih i dodjele prigodnih nagrada – takmičarima i prisutnim džematlijama obratio se glavni imam, Sulejman ef, istakavši da su zapravo svi prisutni učenici pobjednici, jer predstavljajući svoj džemat od mnoštva djece oni su samim tim već pobijedili.

Zapravo, i takmičari, i njihovi roditelji, i mu'allimi – svi oni imaju nagradu za ovakvu promociju znanja, onu koja je najbolja, a koja je kod Gospodara svjetova.

Fahir ef. Garić, Zavidovići