A+ A A-

Šesti susret islamske mladeži Hrvatske

Šesti susret islamske mladeži Hrvatske

Zagreb, 13. i 14. aprila 2013.

U Zagrebu je, u gotovo svim prostorijama Zagrebačke džamije, odnosno Islamskoga kulturnog centra, održan VI. SUSRET ISLAMSKE MLADEŽI HRVATSKE. Zagrebačka krasotica dočekala je sudionike Susreta prvim džamijskim beharima, okupana proljetnim suncem, kako i dolikuje  ljudskom proljeću – mladima!

6-sus-isl-mla-hrv-04-2013-1

Već u ranim jutarnjim susretima, proljetna terasa Džamijskoga restorana bila je ispunjena mladim muslimankama i muslimanima iz svih krajeva Republike Hrvatske, a tu su se našao i gost iz Sarajeva (u prvom planu sjedi) hafiz, prof. dr. Kenan Musić, profesor na Islamskom fakultetu u Sarajevu, koji je trebao na koncu prvoga dana, održati mladima predavanje.

Velika Kongresna dvorana „Salim Šabić“ bijaše tijesna da bi primila više od 200 mladih sudionika Susreta i njihovih gostiju, pa je bila ispunjena već prije službenog početka Susreta.

Glavni organizatori bijahu bili Ured za da'wu i mladež islamske zajednice u Hrvatskoj i Omladinski klub muslimana MIZ Zagreb, pa su prije samog početka  mr. sc. Mirza ef. Mešić i Anes Ganić još provjeravali radi li dobro tehnika. Nova su vremena, na govornici je kompjutor koji je glavna veza s prezentacijama svih onih koji su nam prezentirali sve svoje priloge koje su pripremili da se predstave ili kao medžlis ili kao džemat.

Srećom, za Kur'an nije bila potrebna prezentacija budući da nam je ašere proučio hafiz Amar  Mujkanović, negdašnji učenik naše Islamske gimnazije, a danas student.

Sve je spremno, pa i kamera našeg neumornog urednika portala i uvijek raspoloženog snimatelja svih naših snimanih priloga, profesora Abdulaha ef. Imširovića.

Glavni moderator cijelih Susreta, kako rekosmo, bijaše bio Mirza ef. Mešić koji je najprije održao uvodno slovo o svemu (a taj njegov govor objavljujemo kao poseban prilog), a potom je, na njegov prijedlog izabrano radno predsjedništvo.

Prvi govornik, dakako, bio je muftija, dr. Aziz ef Hasanović koji je u nadahnutom govoru objasnio sustav Islamske zajednice u Hrvatskoj i u sklopu svoga Izvješća dao naglasak na važnost mladih u razvoju Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Potom  je sve sudionike Susreta mladih pozdravio Mirsad Kugić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Glavni imam Zagrebačke džamije, kurra hafiz Aziz ef. Alili vrlo je lijepo govorio o ustroju omladine unutar Zagrebačke džamije, posebno kad je riječ o različitim organiziranim druženjima unutar u Omladinskom centru, zatim o izvrsnom organiziranju mektebske nastave u Zagrebačkoj džamiji, kao i o organiziranju vjeronauka u zagrebačkim školama…

Umjesto ravnatelja Islamske gimnazije, profesora Mevludina Arslanija, koji je bio službeno spriječen, o Fondu za stipendiranje nadarenih učenika i studenata pri Mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj govorio je tajnik Islamske gimnazije Bermin Meškić.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zagreba, dr. med. Gzim Redžepi objasnio je kako funkcionira najveći medžlis u Hrvatskoj. Dr. Redžepi je posebno nagrađen pljeskom zbog preuređenja Omladinskoga kluba koji zahvaljujući njegovoj agilnosti doista izgleda svjetski, a da pritom preuređenje Zajednicu nije stajalo ni lipe budući da su kompletno preuređenje Kluba financirani posebnim prilozima naših sponzora-džematlija i drugih privatnika, a posebno valja zahvaliti bankama koje su se prilično „ispružile“ da bi prostor, veći od 300 kvadrata, izgledao kao što danas izgleda.

Potom je ing. Aldin Dugonjić, rukovoditelj našeg Centra za certificiranje halal kvalitete, objasnio vrlo uspjelom prezentacijom što je halal i kako funkcionira naš Centar kojim upravlja.

Za pauze, svi su se smjestili u novouređenim prostorijama Omladinskoga kluba, pa i sam muftija, dr. Aziz ef. Hasanović, kojega je o svemu izvijestio onaj koji je i inicirao preuređenje omladinskih prostorija, predsjednik I slamske zajednice grada Zagreba, dr. med. Gzim Redžepi.

Muftija Hasanović nije mogao zbog drugih obveza prisustvovati svečanom otvaranju prostorija pa je pokazao živ interes za svaki detalj obnove, ne krijući posebno oduševljenje angažiranjem mladih koji su tri tjedna obavljali sve poslove preuređenja, naravno kao besplatna radna snaga. Neki od omladinaca čak su i za obnove i spavali u tim prostorijama, koristeći svaki trenutak da nešto korisno naprave.

Mene je posebno oduševilo klanjanje podne-namaza. Priznajte, ova gornja i donja fotografija i u vama izaziva isto oduševljenje, tim više što smo u safovima vidjeli zajedno u molitvi Allahu Milostivom one najmlađe, mlade i one nešto manje mlade.

Poslije izvrsnog ručka i režiji našega Jare, učesnici su radili u sedam različitih radionica, nasumice izmiješani, tako da su jednu radionicu činili sudionici iz svih medžlisa Hrvatske. Tema radionica bila je: prijedlozi za poboljšanje zajedničkih aktivnosti islamske mladeži na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini . Svaka je radionica imala posebne mentore, a mentori su bili imami i muallime. Uglavnom, na svim se radionicama živo raspravljalo, a nakon rasprava prezentirani su zaključci sa svih voditelja, a izvještači bijahu bili voditelji radionica. 

Zatim su predstavnici svih medžlisa prikazali rad mladih u svojim zajednicama. Informacije koje smo dobili bile su temeljito obrađene, a neke su doista bile na vrhunskoj razini.

Na kraju svih izvješća, muftija dr. Aziz ef. Hasanović pohvalio je rad Šestog susreta islamske mladeži Hrvatske, ne krijući radost što imamo takvu islamsku mladost.

Zatim je ašere proučio drugi naš hafiz, Haris Ahmić, čime je označio kraj radnog dijela Susreta. 

Poslije akšam-namaza Ahmed Alili, Halid ef. Dolić i Ammar Džikić počastili su ilahijama sve sudionike ovih uspjelih Susreta islamske mladeži. Čuli smo nekoliko ilahija u sjajnoj izvedbi naša „tri tenora“, kako zovemo ovu trojicu, koje su bile interpretirane na razini prava tri tenora!

Kemal Mujičić

  • 0101

(www.islamska-zajednica.hr)