A+ A A-

Džemat Halmstad u novim prostorijama

U ponedeljak, 01.aprila 2013.god., u džematu Halmstad, Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj, održana je mevludska svečanost povodom useljenja u nove prostorije džemata. Mevludski program su proučili mladi imami iz džemata Helsinborg, Borås,Växjö i Halmstad, zajedno sa džematlijkama džemata Halmstad. Prigodan vaz i nasihat održao je glavni imam Bošnjačke islamske zajednice u Švedskoj, Idriz ef. Karaman.

halm-nove-prost

Imam džemata Halmstad Almedin ef. Spahić,srdačno je poselamio sve prisutne, uz dobrodošlicu i želju da se lijepo i prijatno osjećaju u prostorijama džemata koje su definitivno bile napunjene dušama vjernika. Prostorije koje su omogućile bolje uslove za rad, kako redovnih vjerskih aktivnosti, tako i aktivnosti posvećenih za rad sa omladinom. Iz prostorija od 70 kvadrata džemat je prešao u prostorije od 200 kvadrata, koje su oslobođene stambenog prostora sa lijepim prilazom samome džematu i smještene na lokaciji u kojoj gravitira veliki broj džematlija.

halm-nove-prost2

Bošnjačka islamska zajednica u Halmstadu osnovana je 1998.g. i do 2004.g. djelovalala je u sklopu arapskog džemata.  Krovna organizacija, IZBUŠ je postala samostalna vjerska zajednica u Švedskoj i prva muslimanska zajednica kojoj je omogućeno krajem 2011.g. da članarinu od svojih članova ukuplja putem poreske uprave. Tako je i džemat Halmstad od ove godine započeo sa prikupljanja članarine putem poreza i zaključno sa danom mevluda prvih 100 džematlija je potpisalo pristupnicu i prihvatilo da im se članarina naplačuje putem poreske uprave.

halm-nove-prost3

Program je trajao do akšam-namaza, a poslije je održano džematsko druženje sa musafirima.

Almedin ef. Spahić