A+ A A-

Kiseljak: Aktivnosti u Šehidskoj džamiji u Han Ploči

han-plo-druPored mnogih kurseva za djecu i odrasle, predavanja i druženja u džematu Han Ploča već peti put je održano druženje za žene. Naime, svaki drugi petak vrijedne hanume iz ovog džemata ugoste neku grupu žena iz drugih džemata i gradova, poslušaju predavanje, obave namaz i onda uz kahvu i slatko razgovaraju i druže se.

Dugo vremena nam nedostaju ovakva sijela koja će biti isključivo za žene, a cilj je da ovo ne budu samo predavanja vjerskog karaktera, već da nekad poslušamo savjete ginekologa, stomatologa, isl. Posebno nam je drago što ova druženja nisu ograničena samo na naš džemat, već nas posjećuje dosta žena i djevojaka iz drugih džemata našeg Medžlisa.

Ovaj peti put su Han Ploču posjetile žene Udruženja Kewser iz Sarajeva koje iza sebe imaju zavidne rezultate. Cilj nam je da se ova druženja nastave i dalje, da uvodimo i neke druge interesantne stvari za ženu i porodicu, da nas posjeti još puno uspješnih žena muslimanki i da se okoristimo znanjem i trudom koji svi zajedno ulažemo.

U mjesecu martu u Šehidskoj džamiju džemata Han Ploča su počela dva kursa za djecu i mlade, osnove Arapskog jezika i kurs Mape uma. Arapski jezik predaje prof. Izudin Dahija, a Mapu uma studentica Senida Adilović u saradnji sa CEI Nahla. Kursevi su besplatni.

Mapa uma je izraz briljantnog razmišljanja. To je grafičko sredstvo koje osigurava univerzalni ključ za oslobađanje potencijala mozga. Mapa uma oslobađa maštu i podstiče kreativnost. Metoda koja aktivira obje moždane hemisfere! Primjenjiva na lično usavršavanje, organiziranje, planiranje, učenje. Siguran put do rješenja problema ali i donošenja odluka.

Upriličeno je sedmo po redu takmičenje za djecu u poznavanju kratkih sura Amme džuza sa vrijednim nagradama za najmarljivije.

Gotovo svake sedmice u Šehidskoj džamiji ima neki sadržaj za sve uzraste. U zadnje vrijeme gosti u ovom džematu su bili hfz. Kenan Musić, hfz. Abdulkadir Kadrić, hfz. Zilko Žolja, mr. Muharem Adilović, članovi Udruženja ABOM, itd.

Na kraju napomenimo da su imami džemata Han Ploča, Duhri i Višnjica organizovali jednodnevni izlet za svoje džematlije u Mostar, Stolac i na Bunu gdje su prisustvovali tradicionalnom zikru.

S buđenjem proljeća nadamo se još brojnijim aktivnostima u našem džematu.

Samra Bajrić

  • han-plo-druhan-plo-dru