A+ A A-

Omladinsko druženje u Zenici

Kako Uzvišeni Allah dž.š preporučuje džemat, zajednicu jedinstvo, tako smo i mi vođeni tom idejom, okupljeni u džamiji Džemata Kolići, obavljanjem najuzvišenijeg ibadeta Allahu dž.š., jacije namaza, započeli drugo druženje omladine Džemata Kolići, Smajići i Bistrica, Medžlis IZ-e Zenica. Na oduševljenje svih, džamija je bila prepuna, nekoliko puta se upozoravalo na hadis Poslanika a.s., da je popunjavanje saffova jedan od dijelova namaza, kako bi se napravilo mjesta svima koji su došli to veče da se okoriste predavanjem i druženjem, te da se otrgnu od šejtanskih vesvesa: serija, filmova, interneta itd.

oml-druz-zen-03-2013-1

Mubarek petak, 29. mart 2013. godine bit će zabilježen, u Džematu Kolići kao datum nezapamćene posjete omladine, a naravno i starijih, a bit će zapamćen i po jedinstvu, džematu i organizovanosti koju su ova tri džemata pokazala tu noć.

Gost predavač bio je mr. Esmir ef. Halilović, asistent na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici, uz prisustvo mnogobrojnih džematlija i predstavnika općinskih vlasti. Program koji su priredili polaznici Mekteba Kolići (Faris Hazić, Salih Hazić, Alaudin Hazić, Merima Hazić), te učenici Medrese „Osman-ef. Redžović“ u Visokom (Ibrahim Bilčević, Alija i Emina Fejzić, te Hadžera i Nudžejma Hazić), dirnuo je mnoge do najdubljih i najintimnijih mjesta u našim dušama i srcima, od recitacije o majci, priče o roditeljima, završivši ilahijom koju je proučio Ibrahim Bilčević, „Majko“.  Nakon kratkog programa i prigodnog predavanja za sve džematlije, uvažni profesor se obratio omladini koja je nastavila sa druženjem. Uputio je dosta lijepih i praktičnih savjeta neudatim i neoženjenim momcima i djevojkama, ali i onima koji su se brakom sačuvali od današnjih savremenih pošasti našeg društva.

oml-druz-zen-03-2013-2

Ovaj program, te projekat okupljanja omladine koji će, nadamo se zaživjeti u našim džematima, govori o tome da su omladina snaga naših džemata, te da  kroz dobru organizaciju omladine postižemo rezultate koji će biti korisni za cijelo društvo. Ono što su istakli mnogi na ovom druženju, a treba da bude moto naših sljedećih okupljanja jeste, da je ovaj džemat, bogatstvo. Da je prepuna džamija omladine dokaz da u našim džematima nije splasnula baklja Islama, nego da je mi rasplamsavamo svakim danom. Želimo da ovo druženje bude primjer svima ostalima kako trebaju edukovati i raditi sa omladinom, kako mogu sa malo truda i finansijske podrške, učiniti djelo koje će imati svoju težinu na Sudnjemu danu.

Molimo Allaha dž.š. da ulije nadu i snagu u srca naših mladića i djevojka, i da koriste ovakva bogatstva kada god su u mogućnosti.

Muhamed ef. Bilčević